Tunnel bij Emmalaan verbetert bereikbaarheid Ede

Ede – Er komt een tunnel voor fietsers onder de Emmalaan, vlakbij het kruispunt met de Klinkenbergerweg. Door deze tunnel kan het autoverkeer beter doorstromen en krijgen dagelijks ruim 7.000 fietsers een directe en veilige fietsroute tussen Ede-Centrum, het (nieuwe) station Ede-Wageningen en Bennekom. Het college van B&W legt het besluit om de tunnel aan te leggen ter hoogte van de Oude Bennekomseweg voor aan de gemeenteraad.

Varianten veilige oversteek

Wethouder Peter de Pater (verkeer): “Samen met bewoners hebben we intensief gekeken naar varianten voor een veilige oversteek. De tunnel via de Oude Bennekomseweg is het beste betaalbaar en zorgt voor de beste doorstroming van het kruisende autoverkeer op de Emmalaan. Deze route gaat door de meeste fietsers gebruikt worden, waardoor we de verkeersveiligheid flink verbeteren. Daarmee is de tunnel goed voor de bereikbaarheid van Ede.”

Geen gelijkvloerse kruising
Een werkgroep van omwonenden heeft het afgelopen jaar samen met de gemeente meerdere varianten uitgewerkt. Eén van de varianten die voor de gemeente afviel, betrof een gelijkvloerse kruising. Deze oplossing draagt onvoldoende bij aan de doorstroming en verkeersveiligheid van Ede. Deze variant had wel steun van direct omwonenden, evenals een tunnel via de Klinkenbergerweg. Deze tunnelvariant zal echter door minder fietsers gebruikt worden en kost twee keer zoveel als de tunnel via de Oude Bennekomseweg. De gekozen tunnel via de Oude Bennekomseweg wordt het minste gesteund door de werkgroep van omwonenden.

Gemeenteraad

Aanleiding voor de intensieve bewonersparticipatie is een motie van de gemeenteraad. Tijdens 8 bijeenkomsten is gekeken naar de verschillende mogelijkheden voor een oversteek Emmalaan. Na bespreking in de gemeenteraad, kan er een definitief ontwerp worden gemaakt en een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De verwachting is dat de tunnel na oplevering van het nieuwe station Ede-Wageningen in 2022 gebouwd kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img