Verrassend veel deelnemers onderzoek met de bijstand

Wageningen – Deze week heeft zich zeer verrassend de 400ste deelnemer aangemeld voor ‘Vertrouwen Werkt’, een uniek onderzoek met de bijstand dat Wageningen gestart is op 1 oktober jongstleden.

Iedereen nodig

Wethouder Dennis Gudden: “De bijstand verbeteren, daar hebben we iedereen voor nodig! De gemeenteraad koos er daarom bewust voor om ‘Vertrouwen Werkt’ open te stellen voor zoveel mogelijk mensen met een bijstandsuitkering (maximaal 400). Dankzij de grote betrokkenheid van de mensen in de bijstand én een persoonlijke en intensieve wervingscampagne is dit gelukt.”

Verrassend dat helft meedoet 

Wageningen telt in totaal circa 850 mensen met een bijstandsuitkering. Dit betekent dat de helft van de inwoners met een bijstandsuitkering nu meedoet. Dit is veel meer dan de 300 die officieel nodig waren. Wethouder Gudden: “Dat we de 400 nu ook echt gehaald hebben, is een compliment aan iedereen die heeft meegeholpen. Het laat zien dat het onderzoek leeft in Wageningen. Een duidelijker signaal kunnen de Wageningse bijstandsgerechtigden haast niet afgeven: de bijstand kan en moet beter en socialer! Niet alleen voor henzelf maar voor iedereen in Nederland, zo hoor ik van veel deelnemers. De ander als motivatie om mee te doen, dat is pas echte betrokkenheid!”

Vertrouwen geven en krijgen

Ook de Cliëntenraad Samenleving is blij dat ‘Vertrouwen Werkt’ nu 400 deelnemers telt. Pieter Bitter, namens de Cliëntenraad: “Deelnemers vinden, net als wij, participatie heel belangrijk. Aan het werk zijn of komen en het versterken van het contact met mensen, dat is meedoen. ‘Vertrouwen werkt’ is vertrouwen krijgen en geven. Werken ‘op maat’ dat biedt perspectief en geeft vertrouwen in wat komen gaat.”

Meedoen kan nog steeds

De verwachting is dat er ook weer deelnemers met het onderzoek stoppen, bijvoorbeeld omdat ze werk vinden. Daarom blijven nieuwe deelnemers welkom. Zo blijft de teller rond de 400. Inschrijven kan via vertrouwenwerkt@wageningen.nl of via de eigen klantmanager.

Over het onderzoek 

‘Vertrouwen Werkt’ onderzoekt wat er gebeurt als mensen in de bijstand meer keuzevrijheid of begeleiding op maat krijgen, of als zij meer mogen bijverdienen. Wat is het effect op hun welbevinden, de motivatie en gezondheid? Daarnaast wordt gekeken of het onderzoek helpt om vaker mee te doen. Dit kan zijn via betaald werk. Maar ook op een andere manier. De huidige aanpak in de Participatiewet is sterk gericht op regels en het controleren daarvan. ‘Vertrouwen Werkt’ is een positieve werkwijze die uitgaat van vertrouwen in mensen, maatwerk en motivatie van mensen in de bijstand. Voor meer informatie over de opzet van het onderzoek, zie www.wageningen.nl/vertrouwenwerkt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img