Eindhoven – Toegegeven, het zijn nog niet de duizenden zoals te zien in de tv-spot, maar de eerste 180 arbeidshandicapten hebben zich in de eerste week gemeld op maakerwerkvan.nu. De publiekscampagne is erop gericht om de 1,7 miljoen arbeidsgehandicapten in Nederland meer en betere kansen op de arbeidsmarkt te bieden. Voor zover bekend, de eerste grote actie in Nederland waarin mensen rechtstreeks en zonder tussenkomst van instanties gevraagd wordt wat hun loopbaanwensen zijn. Vervolgens wordt getracht die wensen met hulp van bedrijven in te vullen. In 10% van de gevallen is dat reeds gelukt. De animo onder mensen met een arbeidshandicap komt goed op gang, de animo onder bedrijven valt nog tegen. Initiatiefnemer maatschappelijk investeerder Start Foundation rekent op minimaal 500 matches. Voorzitter van de club, Han Noten, in het dagelijks leven burgemeester van Dalfsen, schroomt niet om ook zelf in actie te komen. Hij spant zich met name in voor mensen die uit ‘zijn’ provincie komen.
Campagne arbeidsgehandicapten
Ondanks een aantrekkende economie, nota’s, wetten en oeverloos gepraat schiet de arbeids(re-)integratie van gehandicapten geen moer op. Centraal in de campagne staat een spot waarin arbeidsgehandicapten massaal de straat op gaan om hun recht op werk op te eisen. Het filmpje verwijst aan het einde naar de website maakerwerkvan.nu, waar mensen met een arbeidshandicap en werkgevers met elkaar in contact kunnen komen. De wensen zijn zeer divers en afkomstig uit heel het land. De campagne is in nauwe samenwerking met mensen uit de groep van arbeidsgehandicapten gemaakt, en deze zijn ook betrokken in het vervolg van de campagne.
Duwtje in de goede richting
maakerwerkvan.nu is geen platte sollicitatie- of vacaturesite, maar een ‘datingsite’ waar de eerste stappen gezet kunnen worden om dit enorme potentieel beter te benutten. Een soort van ‘nudging’: een duwtje in de goede richting. Bijvoorbeeld doordat bedrijven hun deuren openen om in gesprek te gaan met mensen met een arbeidshandicap. En zo over en weer misverstanden en onbegrip weg te nemen en netwerken te openen. In Nederland wonen minstens 1,7 miljoen mensen met een beperking. Dat zijn bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, maar ook mensen die doof, slechtziend of blind zijn, of die een verstandelijke of psychische beperking hebben. En ook mensen met dyslexie, taalproblemen, autisme of een chronische ziekte hebben vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Het vinden van werk is een groot probleem. Zo hadden mensen met een beperking volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) eind 2017 twee keer zo vaak geen werk als mensen zonder beperking. Werkgevers zijn vaak terughoudend om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Onbekend maakt onbemind. Of ze willen wel, maar vervolgens worden er geen concrete maatregelen genomen om dat ook mogelijk te maken. Ook door de overheid worden niet genoeg banen gecreëerd. Het is de hoogste tijd dat we daar werk van gaan maken.
“Wij voelen urgentie om dit te doen. Mensen op deze laagdrempelige wijze in een juist netwerk te zetten, past ons als een handschoen. Ik werk zelf ook actief mee in deze actie. Wij zijn immers een doe- en geen praatclub”, aldus voorzitter Han Noten van Start Foundation.
“We willen op deze wijze iedereen attenderen op dit probleem en uitnodigen mee te werken aan concrete oplossingen. We halen het probleem op deze wijze uit de bestuurskamers en gooien het op straat. We zullen bedrijven ook gericht benaderen om wensen in te willigen, en dan zetten we best wat druk. De tijd van praten ‘over’, is wat ons betreft voorbij”, aldus directeur Jos Verhoeven van Start Foundation.
[youtube