Op 3 en 4 juni streden experts uit het veld, studenten en mede-enthousiastelingen in Stadslab Eindhoven voor de beste oplossing voor schonere lucht in Eindhoven. Zij kwamen bijeen voor de hackathon ‘The sky is NOT the limit’, die in het teken stond van de luchtkwaliteit in Eindhoven. Dit initiatief komt voort uit het Schone Lucht Akkoord, dat de gemeente onderschrijft.
Eindhoven in actie
Nederlanders leven gemiddeld negen maanden korter als gevolg van slechte luchtkwaliteit. Leven in een minder gezondere leefomgeving, met hogere milieugezondheidslast, verkort de levensverwachting. Het is van groot belang dat inwoners en bezoekers van de stad gezond kunnen wonen, leven en werken. In slechts tien jaar wil de gemeente Eindhoven de negen maanden terugbrengen tot vijf maanden.
Zelf in actie
“Natuurlijk pakken we als gemeente onze verantwoordelijkheid om de lucht schoner te maken. Tegelijk kunnen ook inwoners en bezoekers een cruciale rol pakken om de luchtkwaliteit te verbeteren”, vindt wethouder Rik Thijs (Klimaat en Energie). “Iedere inwoner kan een ambassadeursrol voor deze maatschappelijke opgave over schone luchtkwaliteit vervullen. Alle kleine beetjes verbetering zorgen dat de gezamenlijke impact groot is.”
Veel mensen zijn zich niet bewust van de gezondheidsimpact van slechte luchtkwaliteit. Deze maatschappelijke opgave kan niet één overheid oplossen. Het vraagt actie van de hele samenleving.
Creatieve oplossingen
TNO, GGD, AiREAS en gemeente Eindhoven gaven masterclasses over het Schone Lucht Akkoord, data en sensoren, gezondheid en participatie. De energie van de deelnemers, de drive om bij te dragen, hun perspectieven én hun creativiteit hebben gezorgd voor goede ideeën voor betere luchtkwaliteit.
Team Luchtbewust ontwikkelde een stappenplan om inwoners actief te betrekken. Team Naka maakte een dashboard waarmee sensordata beter gekoppeld worden aan de verontreinigingsbron. Team AirAware ontwikkelde een app gericht op bewustzijn en luchtkwaliteit onder scholieren.
De eerste prijs ging naar team Airtracker. Airtracker ontwikkelde een app waarmee gebruikers inzicht krijgen in hun blootstelling aan luchtverontreiniging. Met deze inzichten kunnen gebruikers aanpassingen maken in hun gedrag, medicatie en vervoersbewegingen om zich beter te beschermen tegen luchtverontreiniging.
De experts gaven aan toekomst te zien in alle ideeën en zijn momenteel aan het ontdekken hoe de plannen werkelijkheid kunnen worden.
De hackathon vond plaats in Stadslab Eindhoven, een fysieke en digitale kweekvijver voor verbinding tussen gemeente en inwoners, oplossingen voor maatschappelijke opgaven, initiatieven en onderzoeken.