#Heksenjacht: Een oud verhaal geactualiseerd

CranendonckExpositie #Heksenjacht verteld een verhaal. Lang geleden, in de zomer en het najaar van 1595 is kasteel Cranendonck het decor van duistere gebeurtenissen. Margriet Brycken en haar twaalfjarige dochter Heylken worden levend verbrand. Ook Hendrickxen wacht dit lot, maar zij slaat gevangen in het kasteel de hand aan zichzelf. Anna wordt daarentegen niet schuldig bevonden aan hekserij, maar zal de rest van haar leven invalide blijven als gevolg van de martelingen.

Wij weten nu dat ze natuurlijk geen heks waren, maar slachtoffer zijn van gerechtelijke dwalingen en toenmalige complottheorieën. Ze worden veroordeeld om dat ze anders zijn. De brandstapel is hun lot. Wie waren deze vrouwen en kunnen we iets leren van hun verhaal? Expositie #Heksenjacht neemt je op een eigentijdse manier mee terug in de tijd.

Heksenjacht , het verhaal

Betreed de vier kamers van het kasteel in Cranendonck: kleurrijke beelden, aangevuld met animaties, brengen het waargebeurde, adembenemende verhaal van de heksenvervolging in Cranendonck stapje voor stapje tot leven. Er is speciale aandacht voor de letterlijk opgetekende getuigenissen van het meisje Heylken, dat pas twaalf was toen ze veroordeeld werd tot de brandstapel.

Een spiegel voor het heden

#Heksenjacht werpt licht op een ver verleden, maar roept ook vragen op over de actualiteit. Nog steeds worden mensen aan de schandpaal genageld omdat ze een andere mening vertegenwoordigen of “anders” zijn. Heks is inmiddels ook weer een modern scheldwoord om iemand te brandmerken. Functioneren (social) media soms als virtuele brandstapel van het heden? We vertellen met deze installatie niet alleen een bijzonder verhaal maar houden bezoekers ook een confronterende spiegel voor. Door de gekozen opzet is de presentatie zeker geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Vanaf Halloweenweekend te bezoeken

#Heksenjacht is in de weekenden tijdens de schoolvakanties gratis te bezoeken in kasteel Cranendonck (Cranendonck 1 in Soerendonk). Op 31 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur gingen voor het eerst de deuren open. Meer informatie en actuele openingstijden staan op www.heksenjacht.com. De actuele corona-richtlijnen van de Rijksoverheid zijn van toepassing voor bezoek aan de expositie.

Gebiedsontwikkeling Baronie van Cranendonck

De realisatie van de tentoonstelling maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Baronie van Cranendonck. In dit innemende gebied vindt een organische vorm van ontwikkeling plaats in het verlengde van de prachtige natuur. Een enthousiaste groep initiatiefnemers werkt hier samen met de gemeente aan het behoud en de versterking van deze bijzondere plek en de realisatie van de Baronie als natuurpoort. Wethouder Frans Kuppens: “Deze presentatie is een prachtig eerste onderdeel van het cultuurprogramma dat in de Baronie een plek krijgt. Dit lokale historische verhaal, gestoken in een modern jasje, geeft het gebied een extra belevingswaarde”.

Expositie #Heksenjacht is een samenwerking tussen gemeente Cranendonck, cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, Beeldentemmers uit Budel-Dorplein, Wauwie uit Soerendonk en de Smederij uit Soerendonk. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de RegioDeal Brainport Eindhoven en de gemeente Cranendonck.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img