Helmond groeit! Tot 2040 naar zo’n 115.000 inwoners. Dat betekent dat onze stad verandert. En dan met name in en rondom het centrum. Deze groei biedt ons kansen om onze stad nog inclusiever, fijner, aantrekkelijker en levendiger te maken. Een Helmond voor iedereen. Als je op je fiets stapt richting ‘de stad’ zie je niet alleen steeds meer woningen gebouwd worden, maar bijvoorbeeld ook meer groen en parken, voorzieningen, bedrijvigheid, restaurants en culturele ontmoetingsplaatsen. Om inwoners te informeren over de ontwikkelingen in het centrum organiseerde de gemeente samen met ondernemers, ontwikkelaars en maatschappelijke organisaties zaterdag een markt in het burgemeester Geukerspark.
Centrum ontwikkelen
Het centrum ontwikkelen doet de gemeente niet alleen, maar met maatschappelijke organisaties, bedrijven, bouwbedrijven en ontwikkelaars. En natuurlijk samen met de inwoners van Helmond, want samen maken we de stad! Veel van deze partners en inwoners kwamen afgelopen zaterdag samen in het burgemeester Geukerspark. Tijdens de markt gingen inwoners in gesprek met elkaar en partners over de toekomst van onze stad.
Zo waren er lokale maatschappelijke organisaties (Opvanglocatie COA Torenstraat, We Care Helmond, HomeComputerMuseum en Bibliotheek Helmond), bouwbedrijven, ondernemers en ontwikkelaars van De Weef, Oranjekade, Waterburcht 4, 5 en 6 en Suytkade. Daarnaast waren ook het Energiehuis Slim Wonen, de Gemeente Helmond, Post 5700, Waterschap Aa en Maas en woningcorporatie Woonpartners van de partij.
Wat betekent deze groei voor de stad Helmond en het centrum?
Centrumwethouder Erik de Vries: ‘’We willen als stad groeien op een duurzame en sociale manier. Met bijvoorbeeld oog voor onze klimaatopgaven. Dat betekent veel ruimte voor groen en water, onder andere door het bovengronds brengen van de stadse Aa. En met aandacht voor voorzieningen zodat we de stad ook in sociaal opzicht versterken. Zo zorgen we ervoor dat iedereen kan blijven meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Ons centrum is er immers voor alle Helmonders.’’
Het centrum van Helmond speelt hier een belangrijke rol in. In het gebied tussen Oranjekade en Suytkade wordt gewerkt aan een aantrekkelijk centrumgebied. Een mooie mix tussen wonen, winkelen, werken en verblijven. Zodat het nog meer dé centrale, levendige ontmoetingsplek wordt voor Helmond en de regio. Met een compact winkelgebied, een goede verbinding tussen de verschillende gebieden in de stad en een rijk cultureel aanbod.
Groei om stad te versterken
De gemeente wil de groei vooral benutten om de stad te versterken: economisch, sociaal én duurzaam. Voor zowel inwoners als ondernemers. Zo moet het voorzieningenniveau meegroeien met het aantal inwoners. Denk bijvoorbeeld aan meer sport, zorg, cultuur en onderwijsvoorzieningen. Maar ook bij de woningbouw in het centrum zorgen we ervoor dat de groei benut wordt voor de stad. Wethouder Gaby van den Waardenburg (Stedelijke ontwikkeling en wonen): ‘’Er zijn heel veel mensen in onze regio op zoek naar een huis.
Daarom bouwen we in Helmond volop: koopwoningen, middenhuur én sociale huur. Zo kan iedereen, ongeacht de grootte van je portemonnee, rondom het centrum van Helmond wonen. Ook bij toekomstige ontwikkelingen in het Stationskwartier houden we oog voor een mix van verschillende woningen. Daar maken we een fijn gebied van, waar je elkaar kunt ontmoeten, waar het fijn is om te verblijven, om te wonen en om te werken.’’
Transformatie
Zo’n grote transformatie is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Er komen steeds nieuwe plannen en projecten bij. Op sommige plekken is dus al gestart. Denk bijvoorbeeld aan projecten als Oranjekade, het burgemeester Geukerspark, De Weef en op Suytkade. De komende jaren verschuift de aandacht meer en meer richting het Stationskwartier. Dit is een breed gebied rondom het station: van de Cacaofabriek en de Kasteeltuin tot aan de spoorwegovergang bij de Churchilllaan.