Koningin Máxima brengt op woensdag 28 juni 2023 een werkbezoek aan De Berkenschutse, de school voor speciaal onderwijs van Stichting Kempenhaeghe in Heeze en de inclusieve woonwijk Kloostervelden in Sterksel, voorheen het instellingsterrein voor epilepsiewoonzorg van de Stichting Kempenhaeghede in de gemeente Heeze-Leende. Koningin Máxima wordt ontvangen door burgemeester Paul Verhoeven en bestuursvoorzitter Kempenhaeghe mevrouw Anouk Vermeer.
Passende leeromgeving
De Berkenschutse Koningin Máxima gaat in gesprek met kinderen, ouders en leerkrachten van onderwijsexpertisecentrum De Berkenschutse. De Berkenschutse heeft een bovenregionale functie voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. Het biedt passend onderwijs, vorming en begeleiding aan voor leerlingen met epilepsie, langdurig zieke leerlingen, zeer moeilijk lerende leerlingen, meervoudig gehandicapte kinderen en in de bovenbouw grotendeels voor leerlingen met autisme.
De Berkenschutse staat voor een transformatie naar duurzaam en toekomstbestendig onderwijs voor een grote groep kwetsbare en bijzondere leerlingen. Daarvoor werken gemeente en stichting Kempenhaeghe – waar De Berkenschutse onder valt – samen aan (ver)nieuwbouw van de huidige gebouwen. De Metropoolregio Eindhoven heeft het project ‘Passende leeromgeving De Berkenschutse’ – gelet op de bijzondere functie van de school – opgenomen in de Regio-deal-aanvraag bij het rijk.
Open en inclusieve woonwijk Kloostervelden
Tijdens haar bezoek aan Kloostervelden ontmoet Koningin Máxima (zorg)cliënten en ‘nieuwe’ buren en gaat zij in gesprek over het wonen en leven in een open en inclusieve woonwijk. In mei dit jaar werd deze spraakmakende gebiedsontwikkeling met zijn unieke en duurzame karakter na tien jaar afgerond. Op het voormalige instellingsterrein voor langdurige woonzorg werkten Stichting Kempenhaeghe, de gemeente Heeze-Leende en ontwikkelaars samen aan dit proces van omgekeerde integratie.
Stichting Kempenhaeghe
Met het initiatief van Kempenhaeghe om de buitenwereld naar binnen te halen voor een deel van haar cliënten met complexe epilepsie, is er zo aanzienlijk meer inclusiviteit en levendigheid gecreëerd. Resultaat is een woonwijk voor een gemeenschap van 176 zorgcliënten en 600 ‘nieuwe’ bewoners waarin mensen met en zonder zorgvraag samen wonen, leven en werken. In december 2021 ontving de wijk Kloostervelden de Brabantse Stijlprijs die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving.
Sinds het winnen van de Stijlprijs wordt Kloostervelden veelvuldig bezocht door afgevaardigden van andere projecten binnen en buiten de Provincie. De wijk in Sterksel is zo een stimulans geworden voor nieuwe en duurzame woonprojecten.
Wandeling door woonwijk
Aan het einde van het werkbezoek zal de Koningin een korte wandeling maken door de woonwijk om te zien en ervaren hoe contactmomenten tussen buurtbewoners worden gefaciliteerd en aangemoedigd. Een van de voorbeelden is het samen door cliënten en bewoners/vrijwilligers verven van wol van het Kempisch Heideschaap op de boerderij van Kloostervelden.