Op 11 november plantten circa 175 leerlingen van Kindcentrum De Parel in Heeze-Leende een Tiny Forest aan in de buurt van hun school. Daarbij werden ze geholpen door de gemeente Heeze-Leende en IVN Natuureducatie. Wethouders Maaike Van Breugel en Robert Groenewoud openden de Tiny Forest en onthulden de naam van de Tiny Forest, die door leerlingen van de school zelf is bedacht: Tiny Forest Het Pareltje.
De afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor de Tiny Forest. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen zelf doen. In kleine groepjes zetten ze dertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde: in totaal zo’n 600 boompjes en struiken. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. “Ik vind het super leuk! Lekker creatief bezig en het is goed voor de natuur.”
Tiny Forest
Een Tiny Forest is een inheems minibos van 200 á 400 m² en wordt aangelegd volgens de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Landelijk zijn er al meer dan 150 aangeplant. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen. Bovendien blijkt dat Tiny Forests niet alleen bijdragen aan meer biodiversiteit, maar ook aan verkoeling op warme dagen, helpen bij waterberging als er veel regen valt en zorgen voor een gezonde bodem in de stad. Een gezonde bodem is de basis voor gezond leven. Tenslotte zijn deze bosjes fijne plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.
Een bos in de buurt van de scholen is belangrijk en er is bij het bos een buitenlokaal aangelegd waar de kinderen en jongeren les kunnen krijgen over het bos en andere onderwerpen. Het bos brengt de natuur dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk of dorp te ontdekken.
Het minibos in Heeze-Leende is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente Heeze-Leende.
Minibosjes
In Nederland zijn afgelopen 5 jaar meer dan 160 Tiny Forests geplant samen met scholen, buurten en gemeenten. Deze plekken worden nu gebruikt voor buitenlessen en als ontmoetingsplek. Daarnaast maakten 90 tuineigenaren een eigen minibosje van minimaal 100 m2 en legden meer dan 3.000 tuineigenaren een Tuiny Forest van 6 m2 aan. Al die minibossen beslaan – bij elkaar opgeteld – acht hectare en er staan 215.171 inheemse bomen en struiken in!