Helmond – Op 11 februari wordt in de gemeente Helmond een bijeenkomst over kansengelijkheid in het onderwijs gehouden. Dergelijke bijeenkomsten, Meet-Ups genaamd, vinden plaats in alle provincies in Nederland naar aanleiding van de documentaireserie KLASSEN die de NPO uitzond van 30 november tot en met 11 januari. Uit deze boeiende serie bleek heel helder dat de plaats waar je wieg staat van invloed is op de onderwijskansen die je krijgt.
Documentaireserie
De serie volgt verschillende kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Het bijzondere is dat zij zowel op school als in hun thuissituatie gefilmd worden. De invloed van die thuissituaties is duidelijk zichtbaar. Gezinnen waar voldoende geld, faciliteiten en ruimte beschikbaar is en waar sporten, kunst, cultuur en het idee dat alle kansen voor het grijpen liggen gemeengoed zijn versus gezinnen waar geen sprake van dit alles is. Ook de verwachtingen van ouders en leerkrachten blijken heel verschillend te liggen. Mooie thema’s voor de Meet-Up.
Andere verwachtingen
Hoogopgeleide ouders verwachten een vergelijkbaar onderwijstraject voor hun kinderen en strijden daar ook voor. Die hoge verwachtingen leiden ook tot hoge druk bij kinderen. Desalniettemin hebben kinderen van hoog opgeleide ouders een directe voorsprong op de kinderen van minder hoog opgeleide ouders, of de ouders die de weg in Nederland niet zo goed weten te vinden. De kinderen van die laatste groepen hebben met lagere verwachtingen te maken en starten vaker op een lager schoolniveau dan zij eigenlijk aankunnen.
Brabantse Meet-Up
Tijdens de Brabantse Meet-Up gaan de deelnemers vanuit kinderopvang, onderwijs en gemeenten in overlegtafels met elkaar op zoek naar struikelblokken en oplossingen om de kansenongelijkheid tegen te gaan. De Helmondse kinderopvang, het onderwijs en de gemeente zijn zeer gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan. Dat blijkt uit het hoge aantal Helmondse aanmeldingen voor de avond en uit de afspraak die partijen gemaakt hebben hierover.
Gelijke kansen
“We doen in Helmond al veel om kinderen gelijke kansen te bieden. We zijn lid geworden van de Gelijke kansen alliantie en hebben, samen met het onderwijs en de kinderopvang, in de Helmondse educatieve agenda afgesproken ons in te zetten voor de talentontwikkeling van alle kinderen”, aldus wethouder Cathalijne Dortmans van de gemeente Helmond. “We willen ervoor zorgen dat alle kinderen in Helmond de mogelijkheden krijgen zich te ontwikkelen. Zo hebben we bijvoorbeeld extra aanbod van sport, cultuur, natuur, wetenschap, muziek en dans buiten de schooltijden. Dit gebeurt inmiddels al op 6 Helmondse scholen. De Meet-Up op 11 februari zien we als een vliegwiel om de komende jaren nog veel meer voor elkaar te krijgen binnen het thema gelijke kansen”.