Dinsdag 1 juni heeft gemeente Eindhoven symbolisch de sleutel overgedragen aan de Aloysius Stichting door het wisselen van vlaggen. Na de zomervakantie krijgen de 600 leerlingen van scholen De Rungraaf en De Korenaer les op één locatie. Nu zijn deze scholen nog op vier verschillende locaties gehuisvest (Strausslaan, Rector Baptistlaan, Leuvenlaan, Koenraadlaan).
Energieneutraal en duurzaam gebouwd voor Aloysius Stichting
Wethouder Stijn Steenbakkers: “Wat dit schoolgebouw bijzonder maakt: dat het energieneutraal en zeer duurzaam is. Ik ben enorm trots op wat gerealiseerd is door het bouwteam. Ik wens de leerlingen en docenten na de zomervakantie een mooie start in dit prachtige gebouw.”
Het gebouw voor de Aloysius Stichting voldoet aan de huidige norm voor ‘frisse scholen’. Een frisse school is een gebouw met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.
Circulariteit en duurzaamheid
Bij de ontwikkeling van de nieuwbouw is naast de functionaliteit van het gebouw ook gekeken naar circulariteit en duurzaamheid. Door te werken met een bouwteam bleek meer mogelijk dan aanvankelijk door de partijen gedacht was. Zo is er onder meer een donorskelet toegepast (wat inhoudt dat de staalconstructie afkomstig is van het gesloopte gebouw). Er is circulair beton gebruikt.
Gerecycled materiaal
De ene patio is voorzien van kozijnen uit het gesloopte gebouw, de andere patio van kunststof kozijnen gemaakt van volledig gerecycled materiaal. De vloerisolatie is afkomstig van een gesloopt gebouw elders. Daarnaast is er bij de keuze van nieuwe materialen goed gekeken naar de herkomst van grondstoffen, het productieproces en het restproduct bij sloop. Ook bij de terreininrichting is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen.
Op het gebouw zijn 220 zonnepanelen geplaatst, waardoor het gebouw volledig energieneutraal zelfvoorzienend is.