11.4 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Ombouw-operatie in het Hart- en Vaatcentrum van Catharina Ziekenhuis

Eindhoven – Begin dit jaar is een grote ombouw-operatie begonnen in het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De komende maanden vervangt Philips alle apparatuur op de vijf hartcatherisatiekamers (HCK’s) en de twee Hybride Operatiekamers (HOK’s). De plaatsing van nieuwe apparatuur is onderdeel van een technologieovereenkomst die in 2015 met Philips is getekend. Hierdoor heeft het Catharina Ziekenhuis altijd toegang tot de nieuwste technologieën voor beeldgestuurde behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten. “Hiermee zijn we weer klaar voor de toekomst”, aldus cardioloog dr. Pim Tonino van het Catharina Ziekenhuis.

 

Het Hart- en Vaatcentrum is twee jaar geleden geopend. Dat er nu al nieuwe apparatuur wordt geplaatst heeft te maken met de ambitie van het ziekenhuis. Jaarlijks worden duizenden mensen doorverwezen naar het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis en dit aantal neemt snel toe. Daarom is het van belang dat in het centrum altijd de meest geavanceerde technologie en behandelapparatuur beschikbaar is om geïntegreerde zorg te kunnen bieden voor de diagnose en behandeling van patiënten. “Met Philips is bij de oplevering van het centrum afgesproken dat wij altijd beschikken over de nieuwste apparatuur”, aldus vaatchirurg dr. Philippe Cuypers. “Philips is wereldwijd de grootste leverancier op dit gebied. Wij willen doorgroeien tot één van de belangrijkste topcentra op cardiovasculair gebied in Europa. Door ons contact en contract met Philips kunnen mijn patiënten met bijvoorbeeld een aneurysma rekenen op de beschikbaarheid van de meest vooraanstaande medische technologie.”

 

Hypermodern interventieplatform 

Ter vervanging van de apparatuur op de huidige HCK’s worden voor de zomer vijf Azurion-systemen geplaatst. Dit hypermoderne interventieplatform werd in februari 2017 door Philips gelanceerd en bestaat uit een combinatie van beeldvormende hardware, slimme software en een interface met touchscreen. Het platform helpt artsen bij de uitvoering van interventieprocedures, zogenoemde minimaal invasieve operaties. Dankzij gebruiksvriendelijke bedieningsfuncties voor het maken van medische beelden en directe toegang tot alle benodigde informatie kunnen patiënten nauwkeuriger en sneller worden behandeld.

ombouw operatie2

Mega-klus

De ombouw-operatie wordt uitgevoerd terwijl de dagelijkse productie ‘gewoon’ doorloopt. De komende 20 weken worden eerst de Azurion-systemen in de vijf HCK’s geplaatst; rond de zomer zijn de twee nieuwe HOK’s op het OK-complex aan de beurt. “Ook voor Philips een mega-klus”, beseft Tonino, die op de HOK’s in staat is om via de lies hartkleppen te vervangen. “Na plaatsing van deze nieuwe digitale apparatuur kunnen we de komende jaren alle software-updates snel invoeren. Zo blijven wij een leidend centrum in Nederland en kunnen we onze ambities waarmaken!”

 

Ambitie waarmaken

“Het is mooi om te zien dat we als technologiepartner het Catharina Ziekenhuis continu ondersteunen met de benodigde systemen, hardware, software en training. Het ziekenhuis kan zo de ambitie waarmaken om als topklinisch centrum op het hoogste niveau te blijven acteren. Zo kunnen we samen mensen met hart-en vaatziekten uit héél Nederland de beste zorg geven. Een voorbeeld van innovatie in de zorg vertaalt naar de praktijk”, aldus Victor Groothengel, marktleider Health Systems bij Philips Benelux.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio