-0.4 C
De Bilt

Opgraving in Grave levert bijna 11.000 vondsten op

Grave – Grave heeft de reputatie de meest belegerde stad van Nederland te zijn. De stad ligt aan de Maas en lag in de Late-Middeleeuwen in een betwist gebied tussen Gelderse en Brabantse hertogen. Ook in de Nieuwe tijd bleek Grave een gunstige strategische ligging te hebben, waardoor ze vaak een belangrijke positie heeft ingenomen in de militaire en politiek geschiedenis van de Lage Landen. Grave heeft als gevolg van de belegeringen veel schade ondervonden, maar ook de kans gehad om zich weer op te richten. Bij aanvang van de opgraving aan het Hofplein in Grave waren de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Bijna 11.000 vondsten

Tijdens het veldwerk bleken deze verwachtingen uit te komen. Het onderzoek leverde circa 1500 sporen en bijna 11.000 vondsten op. De resultaten worden nu gepresenteerd in het rapport met de titel: “In het Hart van de stad. Laat-middeleeuwse bebouwing, vermogende lieden en oorlogsgeweld op het Hofplein in Grave.” Het is samengesteld door Jeroen Oosterbaan en Arthur Griffioen.

opgraving
Metalen kinderhorloge. Foto: ©Werkorganisatie CGM

De opgraving leverde bijzonder vondstmateriaal op. Hiervan zijn een penning met de afbeelding van Karel V en metalen kinderhorloge (zie foto) twee voorbeelden. Daarnaast zijn enkele vondsten aangetroffen die voor de Nederlandse archeologie uniek zijn. Er is bijvoorbeeld een fragment van een duimglas aangetroffen in een beerput. Ook de overige vondsten uit de beerputten verschaffen veel informatie over de bewoners van Grave.

Daarnaast biedt het onderzoek ook inzicht in de laat-middeleeuwse bebouwing in Grave. In totaal zijn zeven boerderijen aangetroffen samen met enkele bijbehorende structuren op de erven, zoals waterputten en kuilen. Deze onderzoeksresultaten kunnen model staan voor de ontwikkeling van de laat-middeleeuwse nederzettingen in Brabant en het rivierengebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio