Eindhoven – Op 15, 22, 23 en 24 september staat Kazerne geheel in het teken van de afsluiting van het Programma Creatieve Industrie. Binnen dit programma, uitgevoerd door Cultuur Eindhoven, zijn diverse innovatieve projecten en activiteiten met ontwerpers, creatieve ondernemers en onderwijsinstellingen geïnitieerd. Tijdens de vier dagen komen vier verschillende thema’s aan bod die door middel van paneldiscussies, keynotes en inspiratiesessies worden verkend en verdiept.
Bas en Anne Mieke
Bas van Abel en Anne Mieke Eggenkamp hebben zich als ambassadeur verbonden aan het programma. Daarnaast is er vanaf 15 t/m 25 september een tentoonstelling in Kazerne waar diverse fysieke en digitale resultaten te zien zijn die binnen het Programma Creatieve Industrie zijn ontwikkeld. Alle themadagen en de tentoonstelling zijn gratis toegankelijk. Verschillende dagdelen van de themadagen zijn tevens te volgen via een livestream.
Eerste themadag
De eerste themadag richt zich op Duurzaam Leven op 15 september. De ambassadeur voor deze dag is Bas van Abel, oprichter van duurzame smartphonefabrikant Fairphone (fairphone.com) en medeoprichter van circulaire start-up De Clique. Hij begint de dag met een inspiratiesessie en neemt deel aan verschillende gesprekken en discussiepanels. Gedurende de dag worden er verschillende duurzame ontwerpprojecten gepresenteerd en gaat men in gesprek over hoe ontwerp kan bijdragen aan bewustwording over en het stimuleren van duurzaamheid bij zowel consumenten als het bedrijfsleven.
Paneldiscussies
In de paneldiscussies gaan ontwerpers, bestuurders en mensen uit het bedrijfsleven met elkaar in gesprek. Met o.a. gasten als Rik Thijs (wethouder Klimaat & energie, Openbare ruimte & groen), Leonne Cuppen (medeoprichter Yksi Expo), Renee Scheepers (oprichter Scheepers&Renee), Simone de Waart (oprichter en creatieve directeur Material Sense), Sladjana Mijatovic (manager Duurzaamheid BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling), Peter Portheine (directeur van Brainport Smart District) en Paul van Nunen (directeur Brainport Eindhoven).
Tweede themadag
Het programma op de tweede themadag concentreert zich op Digitaal Samen-leven en vindt plaats op 22 september. Met inspirerende gasten zoals o.a. burgemeester John Jorritsma en Nuno Nunes (hoogleraar Tecnico-Universiteit van Lissabon, voorzitter en oprichter Interactive Technologies Institute Portugal). Nunes is aanjager van het digital inclusive storytelling project MEMEX, dat zich richt op samenwerkingen binnen gemeenschappen zodat het risico van uitsluiting beperkt wordt. Deze dag zal gaan over de potentie en het belang van technologie voor de maatschappij en daarbij de samenwerking tussen ontwerpers en technologen.
Wat kun je met technologie en wie doet wat
Centraal staat de vraag waarvoor je technologie kunt inzetten en wie welke rol in het ontwikkelproces moet in nemen. Uitgangspunt daarbij is dat de overheid, ontwikkelaars en potentiële consumenten allemaal een eigen verantwoordelijkheid hebben. Hoe ver reikt die verantwoordelijkheid? Ontwerpers zijn binnen het ontwikkelproces essentieel om de vertaalslag van technologisch idee naar burgers te maken. De meerwaarde ontstaat wanneer er samengewerkt wordt vanaf het begin. Waar hebben de verschillende werelden behoefte aan en hoe breng je dat zo vroeg mogelijk in het proces samen?
VMBO
Op 23 september is er een middagprogramma dat zich richt op ontwerp en creativiteit in het vmbo. Onder de titel Creatieve boost voor vmbo worden inspirerende voorbeelden uit projecten met en voor vmbo in Eindhoven gepresenteerd en gaan we met elkaar in gesprek over hoe ontwerpers en het onderwijs samenwerken. Wat vraagt deze samenwerking en hoe kan dit het best worden aangepakt? Onder andere Studio Tast, Zeynep Dag en Joes + Manon laten inspirerende voorbeelden zien en gaan in gesprek met docenten en bestuurders uit het vmbo.
Lang Leve Leren!
De vierde en laatste dag vindt plaats op 24 september en heeft de titel Lang Leve Leren!. Deze dag richt zich op de ontwikkeling van creativiteit in verschillende fases van iemands leven. Ambassadeur Anne Mieke Eggenkamp, bedrijfsinnovator met bedrijf Caracta, voorzitter van de raad van toezicht BYBORRE en eerder voorzitter van het college van bestuur van Design Academy Eindhoven, zal deze dag mede vormgeven. De panels en gesprekken die dag zullen focussen op talentonwikkeling, samenwerken binnen multidisciplinaire teams en creatief onderwijs.
Gasten
Deze worden met verschillende gasten en deelnemers van het Programma Creatieve Industrie besproken. Aanwezige gasten zijn o.a. Zeynep Dag (oprichter en creatief directeur Alzúarr, oprichter Business Fashion Academy), Frits van Hout (voormalig chief strategy officer ASML), Raf De Keninck (bestuurslid Design Academy Eindhoven, portefeuille Onderwijs & Onderzoeken) en Martin Verboom (platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst).
Gratis evenementen
Het evenement wordt in zijn geheel gemodereerd door Oscar Kocken. Alle dagen zijn gratis te bezoeken en een kaartje per onderdeel is te bemachtigen via Eventbrite via deze link. De capaciteit is beperkt. Voor verschillende delen van het programma zullen livestreams beschikbaar zijn.
Het gehele programma inclusief alle gasten wordt bekendgemaakt via de nieuwsbrief en website van Cultuur Eindhoven.
Over Programma Creatieve Industrie
In de periode 2017-2021 gaf Cultuur Eindhoven invulling aan het Programma Creatieve Industrie (PCI) met de ambitie voorbeeldstellende en innovatieve projecten/activiteiten te realiseren op het gebied van creatieve industrie. In totaal wordt hiervoor door het ministerie van OCW en de gemeente Eindhoven 1,4 miljoen beschikbaar gesteld. De doelstelling van het Programma Creatieve Industrie is om de keten van cultuureducatie naar de top in Eindhoven duurzaam te versterken en de impact op ontwikkeling van creatieve industrie op nationaal en internationaal niveau verder uit te bouwen.