Eindhoven – Het Programma Creatieve Industrie in Kazerne is succesvol afgesloten. Tijdens de drie themadagen lag de focus van het evenement op hoe ontwerp een bijdrage kan leveren aan verschillende belangrijke maatschappelijke vraagstukken. De deelnemers aan de themadagen zijn aangespoord door Tanja Mlaker, directeur Cultureel Eindhoven, om ‘groot te doen en eigenwijs te denken’ en hebben hier volop gehoor aan gegeven.
Intensieve dialoog
‘Ontwerpers, ondernemers, politici en beleidsmakers hebben een intensieve dialoog kunnen voeren over de Creatieve Industrie. Er zijn nieuwe verbanden ontstaan en een kiem gelegd voor toekomstige samenwerkingen. We zijn blij dat deze conferentie hieraan heeft bijgedragen door te inspireren en te zorgen voor kennisdelen’, concludeert Mlaker. De expositie die onderdeel uitmaakte van de afsluiting en diverse fysieke en digitale resultaten liet zien van het programma wordt wegens succes verlengd: geïnteresseerden kunnen tot en met 3 oktober de expositie gratis bezoeken.
Tijdens drie themadagen kwamen thema’s als duurzaam leven, digitaal samenleven en een leven lang leren aan bod. Creatieve makers en ondernemers, beleidsmakers en docenten hebben elkaar – en de kijkers van de livestream – uitgedaagd en geïnspireerd. De meer dan 60 innovatieve projecten die het Programma Creatieve Industrie heeft ondersteund in de vier jaar dat het liep, boden genoeg inspiratie om met elkaar verder te onderzoeken wat vergaande samenwerking kan opleveren en welke adviezen voor de toekomst moeten worden geformuleerd.
Eerste themadag over duurzaam leven
Op de eerste themadag op 15 september richtten de aanwezigen, onder wie spreker en ambassadeur van de dag Bas van Abel (oprichter van het duurzame Fairphone en circulaire start-up De Clique) zich op duurzaam leven anno nu. In panelgesprekken werden samenwerkingen tussen ontwerpers en de overheid, economische ontwikkelmaatschappijen en projectontwikkelaars besproken door onder anderen Simone de Waart (oprichter en creatieve directeur Material Sense), Paul van Nunen (directeur Brainport Development en Stichting Brainport), Pim Bens (sociaal ontwerper en mede-oprichter van de Reuringsdienst) en Rik Thijs (wethouder Klimaat & energie, Openbare ruimte & groen). Belangrijkste conclusie: design denken in alle stadia van een project doorbreekt bestaande structuren en dit leidt tot innovaties voor de nabije toekomst.
Tijdens de tweede themadag op 22 september bespraken de deelnemers digitaal samenleven. Gasten waren o.a. Rogier Klomp (oprichter ontwerpstudio Klomp.tv en begeleider van het traject Techneut zoekt Ontwerper), Frederike Manders (Chief Design Officer en Mixed Reality expert bij Mama Producties BV) en Nuno Nunes.
Nuno Nunes
Nunes is hoogleraar bij Tecnico-Universiteit van Lissabon, voorzitter en oprichter Interactive Technologies Institute Portugal én aanjager van het digital inclusive storytelling project MEMEX, dat zich richt op samenwerkingen binnen gemeenschappen zodat het risico van uitsluiting beperkt wordt. Deze dag richtten de gesprekken zich op het belang van technologie voor de maatschappij en daarbij de samenwerking tussen ontwerpers en technologen.
Centraal stond de vraag waar je technologie voor in kunt zetten en wie welke rol in het ontwikkelproces moet in nemen. De belangrijkste conclusie van deze dag was een ethisch dilemma: met technologie kunnen we eigenlijk alles maken, maar moeten we dat ook willen? Designers én techneuten voegen waarde toe door andere perspectieven in te brengen om de digitale samenleving inclusiever te maken.
Lang Leve Leren
Vandaag, de laatste themadag, had als titel ‘Lang Leve Leren!’ en stond in het teken van de ontwikkeling van creativiteit in de verschillende fases van een mensenleven. Ambassadeur Anne Mieke Eggenkamp (partner Caracta business innovation, voorzitter RvC BYBORRE, bestuurslid RvT mediacollege A’dam, bestuurslid RvA Dutch Digital Design) gaf mede vorm aan de dag. De panels en gesprekken focusten zich op talentonwikkeling, samenwerken binnen multidisciplinaire teams en creatief onderwijs.
Onder anderen Monique List – De Roos (wethouder van mobiliteit, cultuur en design, binnenstad en citymarketing), Kristel Baele (voorzitter van de Raad voor Cultuur), Zeynep Dag (oprichter en creatief directeur Alzúarr, oprichter Business Fashion Academy) en Frits van Hout (voormalig chief strategy officer ASML) hebben inspirerende bijdragen geleverd.
Warm pleidooi voor waarderen creativiteit
De laatste dag laat zich samenvatten als een warm en herhaaldelijk gehouden pleidooi: propageer de trots van het maken. Kantel het systeem van het lager waarderen van creativiteit ten faveure van de bèta vakken. De vraag moet niet zijn ‘waar zit de hoogste (geldelijke) waardering?’ maar ‘waar zit het verlangen?’.
De livestreams en verslagen van de themadagen zijn op de site van Cultuur Eindhoven terug te kijken en te lezen. Voor de livestreams: https://www.cultuureindhoven.nl/nieuws/livestream-afsluiting-programma-creatieve-industrie. Voor de dagverslagen: https://www.cultuureindhoven.nl/blog
Over Programma Creatieve Industrie
In de periode 2017-2021 gaf Cultuur Eindhoven invulling aan het Programma Creatieve Industrie (PCI) met de ambitie voorbeeldstellende en innovatieve projecten/activiteiten te realiseren op het gebied van creatieve industrie. In totaal werd hiervoor door het ministerie van OCW en de gemeente Eindhoven 1,4 miljoen beschikbaar gesteld. De doelstelling van het Programma Creatieve Industrie was en is om de keten van cultuureducatie naar de top in Eindhoven duurzaam te versterken en de impact op ontwikkeling van creatieve industrie op nationaal en internationaal niveau verder uit te bouwen.