Op 8 april doen 85 organisaties in regio Eindhoven voor het eerst mee aan de ETHOS-telling. Doel is om inzicht te krijgen in de werkelijke omvang en aard van de groep dak- en thuisloze mensen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet richting betrouwbare cijfers voor een effectieve aanpak van dak- en thuisloosheid.
Op één dag worden in de regio alle mensen geteld die dak- of thuisloosheid ervaren. Dit geeft een realistisch beeld van de doelgroep dak- en thuisloze mensen. Door de ETHOS-telling wordt niet alleen feitelijke dakloosheid, maar ook verborgen dakloosheid in beeld gebracht.
Wethouder Samir Toub (Eindhoven)
“Dak- en thuisloosheid speelt in de hele regio, maar veel mensen blijven buiten beeld. Ze slapen tijdelijk bij vrienden of vragen geen hulp. Om echt iets te kunnen betekenen, moeten we eerst weten om wie het gaat en wat ze nodig hebben. Daarom is het zo belangrijk om dit goed in kaart te brengen; pas als we het zien, kunnen we het aanpakken.”
Verborgen dakloosheid zichtbaar door ETHOS-telling
De uitkomsten van twee eerdere ETHOS-tellingen in het land lieten zien dat dak- en thuisloosheid divers is en veel verschillende mensen treft. “Vaak wordt gedacht dat de grootste groep op straat of in een opvang voor dakloze mensen verblijft, maar dat is niet zo”, zegt Robin Heijna, projectleider van de ETHOS-telling bij Hogeschool Utrecht.
Dak- en thuisloosheid is vaak verborgen: niet iedereen slaapt buiten of in een opvang. Veel mensen verblijven tijdelijk bij familie of vrienden, in een auto, stacaravan of op andere plekken die niet zichtbaar zijn. Met de ETHOS-telling worden al deze verschillende situaties in kaart gebracht. Dit is nodig om de juiste oplossingen te bieden voor dak- en thuisloze mensen in onze regio, maar ook om dakloosheid te voorkomen.
Vollediger beeld
Onder meer maatschappelijke opvangorganisaties, buurthuizen, woningcorporaties, zorginstellingen en boa’s brengen dak- en thuisloze mensen in kaart. Door de diversiteit aan tellende organisaties ontstaat een vollediger beeld. Voldoende draagvlak en een juiste samenwerking tussen alle partijen voorkomt dat mensen tussen wal en schip vallen en niet in beeld komen bij de telling. Een van de organisaties die meetelt is Ervaring die Staat. Leon Bakermans: “Door een helder beeld te krijgen van dak- en thuisloze mensen kun je het beleid zo aanpassen dat je kunt nagaan: wat kunnen wij betekenen voor deze mensen om ook dakloosheid in de toekomst te voorkomen.”
Tel mee
In de regio Eindhoven is de ambitie uitgesproken om het aantal mensen in een situatie van dak- of thuisloosheid fors terug te dringen. Dit staat in het Regionaal Actieplan Dakloosheid 2024-2030. Als onderdeel van het actieplan neemt de regio Eindhoven deel aan deze ETHOS-telling. Deelnemende gemeentes: Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel-de Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.
In totaal worden in Nederland dit jaar op 8 en 10 april door ruim 650 organisaties in 9 regio’s dak- en thuisloze mensen geteld. Hogeschool Utrecht en Kansfonds organiseren voor de derde keer deze telling.
Organisaties kunnen zich tot 8 april nog steeds opgeven om mee te tellen. Aanmelden kan via eindhoven.nl/ethos.