1.5 C
De Bilt
vrijdag, 22 november 2024

Stadhuisplein Eindhoven: groen, water én evenementen scoren hoogste bij enquête

Eindhoven – Groen en water (50%) én evenementen (47%) scoren het hoogste bij het gewenste toekomstbeeld van het Stadhuisplein, zo blijkt uit de resultaten van een gemeentelijke enquête. Dat geldt voor jong én oud in ongeveer gelijke mate, al lopen de 55-plussers iets minder warm voor evenementen en zien zij het plein ook als een plek om te verblijven. Een kwart, vooral de jongeren, ziet ook graag ruimte voor urban sports, zoals skaten. Bijna 5.500 inwoners (veelal Eindhovenaren) gaven in de eerste week van maart hun mening over het Stadhuisplein van de toekomst.

Stadhuisplein

“De interesse om in de binnenstad te wonen groeit. Het Stadhuisplein is één van de locaties waar we veel betaalbare woningen gaan toevoegen. Dat heeft een grote impact. Daarom hebben we de stad in de volle breedte gevraagd hoe zij kijken naar de toekomst van het plein. Dit leverde veel reacties en leuke en waardevolle gesprekken op met inwoners, skaters en de jeugd”, aldus wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling).

“We zijn heel blij met de grote hoeveelheid reacties. Naast duidelijke voorkeuren, brengt het ook discussiepunten in kaart die we met de raad gaan bespreken. Eén ding is zeker, het Stadhuisplein verandert van een saai en kil plein, naar een plek waar veel mensen wonen en werken en met veel levendigheid.”

Randvoorwaarden hoogbouw

Op de vraag wat de drie belangrijkste randvoorwaarden zijn voor (hoge) bebouwing rond het Stadhuisplein, wordt voldoende groen als belangrijkste ervaren (47%). Daarna volgen een aantrekkelijk uiterlijk van de bebouwing (42%), voldoende samenhang tussen de bebouwing en de rest van het plein (34%), een goede mix aan voorzieningen op en rondom het plein (32%), voldoende betaalbare huur- en koopwoningen (31%) en geen last van wind en schaduw (29%).

En is hoogbouw tot de beoogde maximaal 160 meter wél of géén goed idee? Daarover zijn de meningen sterk verdeeld. In totaal zijn er iets meer respondenten die het wèl een goed idee vinden (48%) dan géén goed idee (43%); de rest heeft geen mening. Ook over de mate waarin groen én evenementen wenselijk zijn, de begane grond van gebouwen (plinten) en de Rode Loper (kunstroute) zijn vragen gesteld.

Social media en buurtgesprekken

Ook op andere manieren zijn meningen opgehaald. Zo is de gemeente in vijf buurten met bijna 150 inwoners in gesprek gegaan over de toekomst van het Stadhuisplein. Met jongeren zijn specifieke gesprekken gevoerd, waaronder urban sporters. Ook konden jongeren reageren op vragen en stellingen via social media. Daarbij gaven bijvoorbeeld ruim 900 jongeren (74%) aan positief te staan tegenover woontorens van 160 meter op het Stadhuisplein. Ruim 300 jongeren (26%) spraken hun voorkeur uit voor een hoogte van maximaal 105 meter.

Vervolgproces

Alle resultaten worden gebruikt voor het opstellen van een integraal gebiedskader voor het Stadhuisplein. In dat document staat waar toekomstige plannen aan moeten voldoen, zowel voor de gebouwen als de openbare ruimte. Hierover vinden ook gesprekken plaats met de klankbordgroepen van omwonenden, belangenorganisaties en ontwikkelaars. De gemeenteraad bespreekt in mei 2021 enkele mogelijke varianten voor het nieuwe Stadshuisplein. Het streven is dat de gemeenteraad in september 2021 een besluit neemt.

Achtergrondinformatie?

Kijk op eindhoven.nl/stadhuisplein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio