De afgelopen weken is er met man en macht gewerkt om zes huizen op het terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel gereed te maken voor de komst van vluchtelingen. De panden werden grondig verbouwd en grotendeels ingericht met inventaris die is geschonken door de inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel. In elk huis kunnen straks 15 vluchtelingen opgevangen worden. Vanaf woensdag zijn ze klaar om bewoond te worden.
Kentalis
Afgelopen weken is er hard gewerkt om zes huizen op het terrein van Kentalis geschikt te maken voor bewoning. “De huizen waren tot voor kort in gebruik als kantoor, dus er moest nogal wat aan verbouwd worden om ze geschikt te maken voor bewoning”, geeft burgemeester Han Looijen aan.
“Daarna was het een kwestie van inrichten. Dat is grotendeels gedaan met de spullen die we tijdens een speciale inzamelingsochtend op 9 juli van onze inwoners hebben gekregen. Ik ben supertrots op al die mensen die zich hebben ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Van de aannemer, tot de mensen die inventaris kwamen brengen en vervoerden. En van ambtenaren die tijdens hun vrije weekend kwamen helpen, tot de vrijwilligers van Bint die hier gaan helpen met activiteiten.”
Veilige plek
“Wij zijn blij dat we binnenkort de eerste vluchtelingen kunnen gaan ontvangen op ons terrein”, zegt bestuursvoorzitter Oscar Dekker van Kentalis. “In overleg met de gemeente zullen bij ons vooral dove en slechthorende vluchtelingen worden opvangen. Dat past goed en we verwachten dat het voor deze de vluchtelingen ook fijn is om in en omgeving te zijn met meer doven en slechthorenden. Ons terrein leent zich daar goed voor. Het is een veilige plek waar mensen tot rust kunnen komen. Het is mooi om te zien dat met de gezamenlijke inspanning de huisjes toch nog zo snel klaar zijn.”
Open voor mensen met audiovisuele beperkingen
Ook burgemeester Looijen is blij met een opvanglocatie die nadrukkelijk openstaat voor doven en slechthorenden. “We stimuleren daarbij de zelfredzaamheid van onze vluchtelingen; elk huis zal als een soort kleinschalige gemeenschap moeten gaan functioneren, indien gewenst in verbinding met inwoners en instanties in onze gemeente.
Ik denk dat dit moet kunnen, want we hebben door de decennialange vestiging van Kentalis in onze gemeente meer dan gemiddeld ervaring met mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn. Daar zijn bijvoorbeeld scholen op ingericht. Hoe mooi is het dat wij dankzij de medewerking van Kentalis, deze unieke opvanglocatie kunnen bieden? Het is een bijzondere plek en daarom juist bijzonder geschikt.”
Opvang samen met Boxtel
Voor de opvang van Oekraïners werkt de gemeente Sint-Michielsgestel nauw samen met de gemeente Boxtel. Daarmee kunnen beide gemeenten flexibeler omgaan met de vraag naar opvanglocaties en het beschikbaar komen daarvan. Sint-Michielsgestel en Boxtel staan samen aan de lat voor het leveren van plaatsen voor in totaal 280 mensen. In Boxtel worden momenteel vluchtelingen opgevangen bij De Kleine Aarde en bij Liduina. Ook verblijven er ongeveer 40 vluchtelingen uit Oekraïne in gastgezinnen. Beide gemeenten zijn nog op zoek naar andere geschikte locaties.