10.7 C
De Bilt

Stichting Hartveilig Drenthe werkt samen met gemeenten aan voldoende burgerhulpverleners

Gisteren was het Wereld reanimatie dag. Stichting Hartveilig Drenthe bestede hier aandacht aan. Op deze dag is wereldwijd het belang benadrukt van reanimatie door omstanders bij een circulatiestilstand. De eerste 6 minuten zijn namelijk cruciaal. Omstanders zijn vaak eerder aanwezig dan de ambulancedienst. In deze kostbare minuten kunnen deze omstanders helpen.

Vooral omdat 70 procent van de hartstilstanden in huis plaatsvindt. Hierdoor is het van onschatbare waarde om te leren reanimeren en zodoende levens te kunnen redden. Ook in Coevorden wordt op deze dag aangehaakt. Daarbij doen we een beroep op inwoners om burgerhulpverlener te worden. Én te blijven!

Stichting Hartveilig Drenthe

De gemeente Coevorden werkt samen met Stichting Hartveilig Drenthe en de andere 11 Drentse gemeenten aan voldoende burgerhulpverleners. De stichting wil in heel Drenthe voldoende actieve reanimatie-netwerken creëren
en in stand te houden. Zodat er voldoende burgerhulpverleners zijn om binnen 6 minuten te kunnen reanimeren bij een hartstilstand.

Reanimatie-oproepsysteem HartslagNu

Als je burgerhulpverlener bent, heb je een certificaat. Hiermee kun je je aanmelden bij HartslagNu. Burgerhulpverlener word je, door een reanimatiecursus te volgen bij een goedgekeurde opleider. Als je de training succesvol hebt gevolgd, ontvang je een certificaat. Hiermee kun je je aanmelden bij HartslagNU. Dit is het reanimatie-oproepsysteem waarmee in heel Nederland wordt gewerkt. Bij een hartstilstand of -aanval kun je dan een oproep krijgen van de 112 meldkamer om te helpen, hierdoor maak je je buurt hartveiliger.

Burgerhulpverleners raken buiten beeld

Momenteel dreigen er burgerhulpverleners buiten beeld te raken, omdat ze hun herhalingscursus voor de reanimatie niet hebben gedaan. Of dat wel hebben gedaan, maar dit niet in het systeem van HartslagNU hebben gewijzigd. Maar ook doordat oudere burgerhulpverleners stoppen omdat ze het fysiek niet meer kunnen. Op dit moment dreigen in onze gemeente 300 burgerhulpverleners van de lijst te gaan verdwijnen. Dit zou heel jammer zijn. Je kunt dan overal AED’s hebben hangen, maar als ze niet bediend kunnen worden is dat schijn-veiligheid.

Vrijwilliger worden?

Er is dus in de gemeente Coevorden een grote vraag naar nieuwe vrijwilligers. Wie interesse heeft kan het beste contact opnemen met de dichtstbijzijnde dorps- of wijkvereniging. Vaak zijn er volop mogelijkheden om een korte
training te volgen. Die kun je meestal gratis volgen. Bovendien kun je de kennis en ervaring die je er mee opdoet niet alleen in je dorp of wijk benutten, maar ook thuis en in je directe omgeving. Gewoon doen! Ook op Hartveilig
Drenthe
vind je meer informatie over burgerhulpverleners en hoe je dat kunt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio