Emmen – Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand; het kan het begin zijn van het taboe van grote financiële problemen. Dat overkwam ook Tanja, Sonja, Aaldert, Tineke en Alie, inwoners van de gemeente Emmen. Zij waren bereid hun verhaal te vertellen om zo te kunnen bijdragen aan het doorbreken van het taboe op schulden.
Taboe
Wethouder Raymond Wanders (Werk, Inkomen en Volksgezondheid) is blij dat deze inwoners hun verhaal wilden delen. Tijdens een high tea op vrijdag 18 september bedankte de wethouder deze inwoners hiervoor. Wanders: “Eén op de vijf Nederlanders heeft flinke geldzorgen, dat is niet niks. Helaas ligt er een taboe op. Je praat er niet over. Mensen ontkennen hun geldproblemen of schuiven het voor zich uit. Zo stapelt de ellende zich op. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij geldzorgen.”
Geen armoede of schulden
De gemeente Emmen vindt het belangrijk dat mensen hun eigen leven kunnen opbouwen zonder armoede of schulden. Vanaf 22 september deelt de gemeente Emmen iedere week een verhaal van deze inwoners op social media en in de gemeentepagina . Uit deze verhalen blijkt dat praten over hun schuldprobleem de eerste stap op weg naar een oplossing bleek.
Schulden, het kan iedereen overkomen, zegt Tanja. “Je hoeft je echt niet te schamen. Ik was er heel open over en heb gemerkt dat mensen je echt niet gaan veroordelen. Dus praat erover en zoek hulp. Toen ik de bewindvoerder had ingeschakeld, viel er een last van mijn schouders. Je weet dat het goed komt en dat is een hele fijne gedachte.”
Schulden hebben grote impact
Wethouder Raymond Wanders: “De impact van schulden en armoede is groot. Voor de mensen die het treft, maar ook voor de samenleving. We willen dat meer mensen uit een problematische schuldensituatie of armoede komen en liever nog voorkomen dat ze erin raken. Als mensen zich schamen, trekken ze zich terug en stapelen geldzorgen zich op. Door erover te praten zetten mensen de eerste stap naar een oplossing. Inwoners van Emmen kunnen de gemeente bellen via telefoonnummer 14 0591.”
Landelijke en lokale campagne Kom jij eruit?
Om het taboe op het hebben van schulden te doorbreken, steunt de gemeente Emmen de landelijke campagne ‘Kom jij eruit?’. De verhalen van de inwoners van Emmen sluiten aan bij deze campagne. De campagne moedigt het gesprek over het hebben van (problematische) schulden in de samenleving aan: thuis, op kantoor, in het café, in het buurthuis en bij de sportclub. Informatie over de landelijke campagne en nog meer verhalen staan op www.komjijeruit.nl. De verhalen van Tanja, Sonja, Aaldert, Tineke en Alie staan op www.gemeente.emmen.nl/komjijeruit. Ook staat hier het verhaal van Gerda. Zij heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en ziet een verband met de geschiedenis van deze regio.
Aanpak rondom Schulden, Armoede en Minima (SAM-beleid)
De lokale campagne ‘Kom jij eruit?’ sluit aan bij de doelstellingen van het SAM-beleid. Het doel van dit beleid is met een integrale inzet en goed bereikbare, laagdrempelige dienstverlening meer mensen uit een (uitzichtloze) schulden- of armoedesituatie te helpen.