Project Basisschool Omgevingsmanager van start

Enschede – Woensdagmiddag 17 november vond op Basisschool Gerardus in Glanerbrug de aftrap plaats van het project Basisschool OmgevingsManager (B.O.M.). Leerlingen gaan als Basisschool OmgevingsManager verkeersgedrag in de omgeving van de school positief beïnvloeden en belonen.

Nog lerend in verkeer

Basisschoolleerlingen van 4 tot en met 12 jaar hebben een grotere kans om betrokken te zijn bij een verkeersongeluk in de buurt van de school. Dit komt onder andere doordat ze nog lerende zijn in het verkeer. Ook gedrag en lengte spelen mee. Deze leerlingen moeten veilig van en naar school kunnen. Daarom is dit project opgezet.

Doel omgeving basisschool veiliger maken

De B.O.M.-leerlingen geven aan dat ze soms te maken hebben met onveilige verkeerssituaties. Het gedrag van leerlingen op de fiets of van fietsers die oversteken kan beter. Ook wordt het autogebruik en parkeergedrag in de omgeving van de school soms als een probleem gezien door de leerlingen.

De B.O.M.-leerlingen gaan aan de slag als omgevingsmanager

Ze hebben zelf regels bedacht voor gewenst en ongewenst gedrag. 6 weken lang controleren ze hierop als Omgevingsmanager. Ze delen vooral complimenten uit voor gewenst gedrag. En kunnen leerlingen en ouders ook wijzen op ongewenst gedrag. Beide schrijven zij op in hun B.O.M.-boekje. Ze houden goed in de gaten of het gedrag in het verkeer beter wordt. Ze gebruiken een sterrensysteem, daarmee wordt na elke actiedag duidelijk hoe goed het is gegaan. Na afloop van het project wordt een beloning uitgedeeld als iemand zich inderdaad beter gedraagt. En daar gaan ze natuurlijk voor!

Veiligheid in het verkeer is belangrijk

Wethouder Jurgen van Houdt benadrukt het belang van het project: “Als verkeerswethouder ben ik heel trots dat Basisschool Gerardus meedoet aan deze unieke pilot. We vinden als gemeente verkeersonderwijs en verkeersveiligheid namelijk ontzettend belangrijk. Dit project sluit naadloos aan op onze fietsvisie en zorgt ervoor dat kinderen en ouders beseffen dat we allemaal een rol hebben in het verkeer. Verkeer doe je namelijk samen en samen maken we de Enschedese schoolomgevingen verkeersveiliger.”

Basisschool Gerardus is de eerste school in de gemeente Enschede die aan dit vernieuwende project deelneemt, en is een van de 10 scholen die aan deze pilot van Provincie Overijssel meedoet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img