10 C
De Bilt

Enschede onthardt en vergroent

Duizenden tegels vervangen door groen

Enschede start met het ontharden van de stad. Als eerste van een reeks onthardingslocaties wordt de Kanaaljuffer vanaf 6 april ingrijpend vergroend. Schanskorven en 700 vierkante meter stoeptegel maken plaats voor bloemen, planten, struiken en water. De nieuwe groenstrook dient als waterberging bij zware regenbuien en zal op warme dagen een stuk koeler zijn dan de huidige bestrating. In de loop van de komende jaren zullen meer onnodig betegelde stukjes Enschede onthard en vergroend worden.    

Enschede

Na een stedelijke inventarisatie door Stadsdeelbeheer zijn er in Enschede in totaal 27 locaties bestempeld als ‘onnodig verhard’. Wethouder leefomgeving Jurgen van Houdt: “We onderzoeken nu hoe we deze plaatsen de komende tijd het beste kunnen aanpakken. Het levert namelijk veel voordelen op om de bestrating te vervangen door geschikte bloemen, planten en bomen. Zo hoeven de locaties dan niet meer geveegd, gereinigd en onkruidvrij gemaakt te worden. En, nog veel belangrijker, vergroenen helpt om Enschede verder aan te passen aan het weer van de toekomst.

Daarin zullen we veel vaker dan nu te maken krijgen met zware regenbuien, hittegolven en droogte. Als water de bodem in kan zakken in plaats van het riool in te verdwijnen, ontlast dit de riolering en verkleint dit de kans op wateroverlast. Ook helpt het tegen verdroging. Planten en bomen zorgen voor meer koelte op hete dagen dan stenen. Daarnaast bieden ze voedsel en een schuilplaats aan verschillende soorten dieren, zoals insecten en vogels.”

Natuurstrook met waterberging

De eerste locatie die aangepakt wordt is de Kanaaljuffer. De schanskorven met stenen worden verwijderd. De stenen zullen hergebruikt worden in het Eco-park en in plekken voor wateropvang aan de Zuid Esmarkerrondweg. Zo’n 700 vierkante meter aan stoeptegels maakt plaats voor bloemen, planten en struiken. De natuurstrook die ontstaat, wordt verlaagd en in het midden daarvan komt een greppel. Zo kan dit gebied water opvangen wanneer het hard regent. Bij hoog water verdwijnt het water naar de wadi’s aan de Gronausestraat. Rondom de greppel worden verschillende soorten bloemen ingezaaid die goed zijn voor bijen en vlinders. Aan de kant van het speelveld komen extra struiken, de bomen die er nu staan blijven op hun plek.

Na de Kanaaljuffer volgen de 26 andere locaties in de diverse Stadsdelen. Met deze groene en blauwe aanpassingen bereiden we de stad voor op extreem weer. Zodat het prettig leven is in een aantrekkelijk, gezond en mooi Enschede, nu en in de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio