7.3 C
De Bilt

Criminele, ondermijnende activiteiten aangepakt in Losser

Losser – “Het gebeurt zonder dat mensen het in de gaten hebben. Maar ook in Losser maken criminele organisaties steeds meer gebruik van ‘gewone’ bedrijven om grote sommen geld, die ze via de illegale verkoop van drugs hebben verdiend, wit te wassen.

Beloftes van veel geld

Ook worden inwoners en ondernemers door criminelen, met een dik pak geld, verleid om een hennepkwekerij te laten aanleggen in hun woning of in een schuur. Nog afgezien van het grote risico op brand die zo’n hennepplantage oplevert, lopen deze inwoners en ondernemers grote kans om een slachtoffer te worden van harde criminelen. En dan zit je pas echt diep in de problemen,” aldus burgemeester Jean Paul Gebben.

Hulp van inwoners, ondernemers en anderen is daarbij nodig 

De ondermijnende activiteiten waarmee criminele organisaties zich in de gemeente Losser bezig houden zijn onder meer het kweken van hennep en het handelen in drugs. Sinds 2016 zijn in Losser 13 hennepkwekerijen opgerold, Burgemeester Gebben: “dat lijkt misschien niet zoveel, maar helaas bespeuren we bij mensen een afname van de meldingsbereidheid. En dat zorgt er ook voor dat we het beeld niet compleet hebben en er dus onvoldoende tegen kunnen optreden. Ook heel zorgelijk vind ik het, dat kwetsbare jongeren door criminelen worden misbruikt voor de handel in drugs. Dat moeten we absoluut tegengaan. Een bijkomend gevolg van de hennepteelt is bovendien dat Losser regelmatig te maken heeft met dumpingen van hennepafval in het buitengebied.”

Crimineel geld wordt wit gewassen

Burgemeester Gebben: “ook signaleren we, bijvoorbeeld in een deel van de autobranche in Losser, witwaspraktijken. Dat vind ik heel kwalijk, temeer omdat dat de hele branche een negatief imago kan bezorgen. En daar hebben de eerlijke ondernemers vervolgens erg van te lijden.”
Criminele activiteiten werken als een olievlek. Als je er niets tegen doet, wordt de ‘cirkel van invloed’ van de criminelen steeds groter en hun organisatie steeds professioneler. De onderwereld vermengt zich met de bovenwereld.

Nieuwe begroting voor aanpak

Burgemeester Gebben: “criminele activiteiten bestrijden kunnen we als gemeente Losser vanzelfsprekend niet alleen. Alle 14 Twentse gemeenten hebben een gezamenlijke regionale aanpak. Daarbij werken we nauw samen met andere overheden, de politie, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie. Dat het ons menens is, blijkt uit het feit dat we In de nieuwe begroting 100.000 euro per jaar extra hebben opgenomen om criminaliteit en ondermijning tegen te gaan.”

Verstoren van criminele activiteiten en – bedrijven

De langdurige aanpak van ondermijning richt zich op het verstoren van de criminele activiteiten en de criminele bedrijven. Burgemeester Gebben: “bij deze aanpak hebben we de hulp van de inwoners, ondernemers en anderen hard nodig. Deze rol kunnen mensen alleen pakken als ze zich bewust zijn van het ondermijnende karakter van criminele activiteiten. En als zij zien, welke effecten en schade het in de hele maatschappij veroorzaakt. Daarom maken we deze schade, oneerlijke concurrentie en misbruik actief zichtbaar. We hopen dat inwoners en ondernemers signalen van criminaliteit en ondermijning gaan herkennen en deze melden. Dat gebeurt nu al. Hennepplantages bijvoorbeeld, worden regelmatig anoniem gemeld. Maar dit kan en moet nog veel beter. Samen kunnen we zorgen voor een veilige en eerlijke samenleving.”

Meld verdachte situaties!

Het melden van verdachte situaties kan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via ‘meld misdaad anoniem’: 0800-7000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio