Vogelgriep in Zeewolde

Zeewolde – Op dinsdag 26 oktober is bij een biologisch leghennenbedrijf in het buitengebied van Zeewolde besmetting met de vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 36.000 dieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. 

Landelijke ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven

Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in noord Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. Dit gebeurt om het risico op besmetting door wilde vogels, bij bedrijven in Nederland, te verkleinen.

Maatregelen voor kinderboerderijen en eigenaren hobbyvogels

Kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- (zoals duiven en parkieten) en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.

Vervoersverbod Zeewolde door vogelgriep

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Voor houders van vogels geldt een meldplicht. Zij moeten bij uitval van dieren melding maken bij de NVWA.

Maak melding van dode wilde vogels

Vindt u dode wilde vogels? Meld dit dan bij de daarvoor bestemde instantie(s). Meer informatie hierover vindt u op www.zeewolde.nl/vogelgriep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img