22.8 C
De Bilt
dinsdag, 17 mei 2022

De Simmerjûncolleges – 2021 hebben dit jaar als thema: de Canon.

Franeker – Het eerste college van de reeks van Simmerjûncolleges georganiseerd door de Academie van Franeker wordt op woensdag 7 juli gegeven door prof. James Kennedy. De Simmerjûncolleges 2021 hebben dit jaar als thema: de Canon.

Professor James Kennedy

De Amerikaanse historicus James Kennedy is hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en was decaan van het (Engelstalige) University College Utrecht. Zijn specialiteit is de verzuiling van de Nederlandse maatschappij en het verdwijnen daarvan. Minister van Engelshoven benoemde hem in 2019 tot voorzitter van een onafhankelijke commissie met als opdracht de historische Canon van Nederland te herijken. Die vernieuwde Canon verscheen in 2020. Professor Kennedy heeft een wekelijkse column in dagblad Trouw.

Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema’s (“vensters” genoemd) die op chronologische wijze  een samenvatting geeft van de historie van Nederland.  De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, ten behoeve van het geschiedenisonderwijs.. In 2020 werd de Canon vernieuwd.

Op de agenda van de Simmerjûncolleges van de Academie van Franeker staan tevens de volgende Simmerjûncolleges:

  • 14 juli – Prof. Karel van der Toorn: ‘Was de oude Canon fout?’
  • 21 juli – Christianne Muusers: ‘Bûter, brea en griene tsiis?’
  • 28 juli – Gitte Brugman: ‘Is er genoeg Friese kunst voor een Canon?’
  • 4 augustus – Bert Looper: ‘Wie bepaalt ús Canon?’
  • 18 augustus – Dr. Meindert Schroor: ‘Hoesù un Franeker Canon?’
  • 25 augustus – Prof. Maaike Meijer: ‘Is de canonieke status voor vrouwen nog steeds een dubbeltje op z’n kant?’

Simmerjûncollege bijwonen?

De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 7 juli 2021 start om 20:30 uur in de Martinikerk, Breedeplaats 2 te Franeker. Aanmelding via www.academiefraneker.nl. Toegangskaartjes á  €7,- zijn een half uur voor de aanvang van het college verkrijgbaar in de kerk. Een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café de Doelen.

N.B. In en rondom de Martinikerk zijn de Corona-maatregelen van toepassing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio