8.9 C
De Bilt
zondag, 29 mei 2022

Minister Van Nieuwenhuizen finisht een Elfwegentocht van elektrische vliegtuigen en voertuigen

Leeuwarden – Op maandagmiddag 2 juli organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met een aantal partners een presentatie met 2 elektrische vliegtuigen, 3 elektrische auto’s, 2 elektrische motoren en een Tesla op waterstof op Vliegbasis Leeuwarden. De vliegtuigen en auto’s vertrekken vanuit alle windstreken naar Leeuwarden en worden daar ontvangen door minister Van Nieuwenhuizen. Hierna zullen zij deelnemen aan de Elfwegentocht.

Bij de opening van het nieuwe complex van het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) op 25 juni benadrukte zij dat innovatie van mobiliteit niet alleen ter land en ter zee, maar ook in de lucht nodig. Tijdens de bijeenkomst komende maandag wordt toegelicht op welke wijze hier vorm aan wordt gegeven. De presentatie van  de elektrische vliegtuigen en  elektrische voertuigen is onderdeel van de Elfwegentocht: een duurzaam 14 daagse evenement met als kerndoel ‘laten zien dat het kan’.

Ontwikkelen, faciliteren en doen

Het ministerie en de partners Anders Reizen, Rijkswaterstaat, PwC, NLR, Schiphol Group, I Fly/ Pipistrel, de Nederlandse Vereniging van Luchthavens, Vliegschool Hilversum, Urgenda  en Holthausen laten tijdens de bijeenkomst op 2 juli zien dat verduurzaming van onze mobiliteit om nieuwe initiatieven vraagt. Voor de grote luchtvaart is een proeftuin nodig om nieuwe technieken uit te testen. Nu al is er een klein volledig elektrische toestel te koop, maar door innovatie in nieuwe technieken moet Nederland een koploperpositie gaan innemen. Tijdens de bijeenkomst zal daarom ook het Nationaal Elektrisch General Aviation Platform worden aangekondigd.

Elfwegentocht

Het Friese initiatief om 14 dagen benzine en dieselvrij te reizen duurt van 1 tot en met 14 juli. Doel van de initiatiefnemers is om te laten zien dat het kan. De Friese Elfwegentocht moeten enkele wereldrecords worden gevestigd. De presentatie van 2 elektrische vliegtuigen getoond is onderdeel van het meerdaagse evenement.  De duurzame Elfwegentocht is een evenement dat onderdeel uitmaakt van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio