15.6 C
De Bilt
vrijdag, 19 augustus 2022

Fataal schietincident in Boelenslaan

BOELENSLAAN- Donderdagnacht om 01:38 komt bij Veiligheidsregio Friesland de melding binnen dat de politie na een wilde achtervolging door Friesland in de Fjouwer Roeden bij Boelenslaan een automobilist heeft neergeschoten. Als de auto stopt in een weiland, dicht bij het dorp, benaderen de agenten de auto. De automobilist rijdt echter op de agenten in, waarop deze zich genoodzaakt voelen op de auto te schieten, zo verklaart een politiewoordvoerder de volgende morgen bij het NOS RADIO 1 Journaal. De kogels raken de man, die ter plaatse overlijdt. De agenten blijven ongedeerd. De Fjouwer Roeden, het onverharde weggetje, dat de Parksterreed en de Stienstrawei met elkaar verbindt, is binnen enkele uren voorpaginanieuws.

Boelenslaan

De politiewoordvoerder verklaart verder dat de automobilist bij een verkeerscontrole op Quatrebras bij Hardegarijp diverse stoptekens negeerde en op de vlucht sloeg, waarop agenten de achtervolging inzetten. Na het incident heeft de politie volgens protocol het onderzoek aan het Openbaar Ministerie en de rijksrecherche overgedragen. Een woordvoerder van het OM zegt in het belang van het onderzoek geen nadere gegevens te kunnen verstrekken.

Op luchtfoto’s van het weiland naast De Fjouwer Roeden zijn grote geulen van autosporen te zien en een auto die zich diep in de struiken heeft geboord. Op sociale en andere media gaan inwoners en journalisten er, vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek, van uit dat de lezing van de politie klopt: de automobilist heeft geen gehoor gegeven aan stoptekens van de politie, is op de vlucht geslagen, en is bij benadering van de auto door de agenten onverwacht op hen ingereden.

Sommige inwoners denken de identiteit van de automobilist te kennen en uiten openlijk hun schrik en steunbetuigingen. Een enkeling uit het vermoeden dat er voor de politie wel aanleiding moét zijn geweest om te schieten, ‘… want dat doe je niet zomaar’.

Onderhuidse angst

In gesprekken met Regio Online zeggen inwoners dat Boelenslaan een rustig en prettig dorp is. Toch kwam het ongeveer 1200 inwoners tellende dorp in het verleden vaker in het nieuws met geweldsincidenten, branden en verkeersongelukken. In de gesprekken is een onderhuidse angst voelbaar wanneer enkelen van hen vroegere ervaringen vertellen. Zij zitten na deze nacht ook met vragen: Waarom werd de automobilist gecontroleerd? Waarom sloeg hij op de vlucht? Reed de automobilist bewust op de agenten in? Zo nee, wat gebeurde er dan? Wanneer is er voor de politie eigenlijk een ‘noodzaak’ om te schieten?

De agenten zullen naast het ondergaan van een onderzoek naar hun handelen ook hulpverlening ontvangen – hoe is de begeleiding van de naasten van het slachtoffer geregeld?

Schietincidenten hebben grote impact op de direct betrokkenen, maar ook op mensen in de wijdere omgeving. Welke hulp is er voor dorpelingen die daar behoefte aan hebben? Zoals één van de middenstanders zich afvraagt: “Ik heb geen kogelvrij glas bij mijn kassa, maar stel dat zoiets in het dorp zelf gebeurt?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio