21.9 C
De Bilt
woensdag, 18 mei 2022

Stadsgezicht Dokkum aangepakt door stadsontwikkelings maatschappij

Dokkum – Samen met ondernemers, inwoners uit de binnenstad en stichting oud Dockum heeft de gemeente de Stadsontwikkelingsmaatschappij (SOM) opgericht. Het belangrijkste doel van de SOM is het verbeteren van het gevelaanzicht van historische panden in Dokkum. De gemeente stelt daarvoor € 1.462.000 beschikbaar.

Investeren in beschermd stadsgezicht

De binnenstad van Dokkum is een aantrekkelijk woon-, werk- en verblijfsgebied met belangrijke cultuurhistorische waarden. Deze waarden zijn te zien in de gebouwen en van grote betekenis voor de binnenstad. Voor het behoud en bewaken van deze waarden is de SOM opgericht. De gemeenteraad heeft daarvoor eind vorig jaar eerder genoemd bedrag vrijgemaakt.  En nu is de SOM een feit.

Het belangrijkste doel van de SOM is het verbeteren van het gevelaanzicht van panden binnen het Beschermd Stadsgezicht Dokkum. Ook wordt ingestoken op maatregelen die zijn gericht op herinrichting, verbetering en opwaardering van de openbare ruimte.

Hoe werkt het


Voor het opknappen van een pand in het Beschermd Stadsgezicht kunnen eigenaren een aanvraag voor een subsidie of een lening doen bij de gemeente. Die bekijkt samen met een commissie van deskundigen de kwaliteit van de plannen. Voordat een aanvraag wordt ingediend, kan advies worden ingewonnen bij de Plannenkamer. Hierin zitten (vertegenwoordigers van) ondernemers en inwoners uit de binnenstad, aangevuld met bouwdeskundigen.

Uniek historisch karakter

Dokkum is uniek in de regio. De binnenstad heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Dit unieke historische karakter moet behouden blijven en versterkt worden. Voor bewoners in de stad en de gemeente, ondernemers en toeristen. Met de SOM wordt samen met de inwoners, ondernemers en stichting oud Dockum de historisch binnenstad behouden en krijgt het een kwaliteitsimpuls.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio