12.3 C
De Bilt
dinsdag, 24 mei 2022

Vierde bibliotheek in Waadhoeke geopend door Wethouder Haarsma

Ried – Op woensdag 6 oktober is op OBS De Oanset in Ried de huiskamerbibliotheek geopend. In het bijzijn van leerlingen, ouders, leerkrachten en dorpsbewoners verrichte wethouder Nel Haarsma de openingshandeling. Ook overhandigde zij een cheque van € 500,- voor verdere bestedingen in de huiskamerbibliotheek. “Als gemeente moedigen we zulke acties vanuit onze dorpen graag aan, dit is een prachtig voorbeeld.”

Huiskamerbieb

Iedere maandag- en donderdagmiddag van 13.45 tot 14.30 uur is de bibliotheek geopend om boeken te lenen. Daarnaast zijn mensen iedere eerste dinsdagavond van de maand van harte welkom tussen 19.15 en 20.15 uur. De huiskamerbibliotheek is meer dan alleen boeken. Activiteiten die in de bibliotheken in Franeker, Dronrijp en Sint Annaparochie worden aangeboden, krijgen ook een plek in de huiskamerbibliotheek.

Ondersteuning bij digitale vaardigen

Op 27 oktober is bijvoorbeeld van 10 tot 11 uur het Digitaalhuis. Hier kunnen mensen ondersteuning krijgen bij het gebruik van computers, telefoons, QR-codes of DigID. Ook staat er een laptop en kunnen mensen gratis kopiëren. Andere activiteiten die op de planning staan zijn een vertelavond, een vragenuurtje en het maken van kerstkaarten met behulp van een ‘green screen’.

Vierde bibliotheek in Waadhoeke

Het is bijzonder dat Ried nu een eigen bieb heeft. Paulien Schreuder, directeur-bestuurder van Bibliotheken Noord Fryslân, verwoordde het als volgt: “Door de inspanning van de school en de inwoners van Ried hebben we nu in Waadhoeke een vierde bibliotheek! Ook inwoners van kleinere dorpen is de dienstverlening van de bieb belangrijk. Ik ben echt blij als ik zie hoe mooi het hier is geworden.”

Lekkere letterkoekjes bij de opening – Foto: OBS De Oanset

Aldert Hoksbergen is interim-bestuurder van Elan Onderwijsgroep, waar OBS De Oanset onderdeel van uitmaakt. Ook hij sprak zijn trots uit: “Als bestuur hebben we als speerpunt dat scholen van betekenis zijn voor hun omgeving. Als een school dan samen met het dorp de schouders zet onder een belangrijk onderwerp als lezen, dan is dat fantastisch! Lezen mag leuk zijn en dat is wat de huiskamerbibliotheek in Ried uitstraalt.”

Dankbaar

Directeur Nico Woudwijk van OBS De Oanset is vooral heel dankbaar. “Als je ziet hoeveel verschillende mensen een belangrijke bijdrage hebben geleverd, dan word je daar stil van. Het was een feest om met de verschillende partijen samen te werken. De inwoners van Ried, maar ook de leerkrachten en de ouders van de school hebben een prachtige bijdrage geleverd. In een tijd waarin veel voorzieningen verdwijnen in dorpen, hebben Elan Onderwijsgroep en de bibliotheek samen met Ried gezorgd voor een tegenovergestelde reactie. Dat is uniek, dat besef ik.”

1 REACTIE

  1. Ik hoop dat deze bibliotheek ook gewoon Leenrechten betaald aan de auteurs. Daar was laatst een hele campagne over, dat zij nauwelijks of niet betaald worden door dit soort bibliotheken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio