Goeree-Ovrflakkee – Het Rijk investeert, naast de reeds toegezegde 30 miljoen, nog eens 75 miljoen in de aanleg van een doorlaat in de Brouwersdam. Via de doorlaat kan er zuurstofrijk zeewater in de Grevelingen stromen waardoor de waterkwaliteit verbetert en natuur zich kan herstellen. Behalve positieve effecten voor de (mossel)visserij, betekent dit ook nieuwe mogelijkheden voor toerisme en recreatie. Verder kan er in de doorlaat een getijdencentrale worden gehangen, die door de getijdenwerking in de Brouwersdam groene energie kan opwekken. Naast de investeringen van het Rijk, dragen de provincies Zuid-Holland en Zeeland en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland gezamenlijk 14,5 miljoen euro bij.
De Grevelingen is het grootste zoutwatermeer van West-Europa met een oppervlakte van 14.000 hectare, waarvan 11.000 hectare water. De aanleg van de Brouwersdam in de jaren zeventig zorgde voor bescherming tegen hoog water. Helaas leidde de afsluiting van de voormalige zeearm ook tot aantasting van het ecosysteem in de Grevelingen. Door een tekort aan zuurstof overleefden steeds minder vissen, planten en andere soorten en verslechterde de waterkwaliteit.
Financiële impuls 75 miljoen
Ook de landelijke politiek ziet inmiddels de noodzaak in om ‘het tij te keren’ en stelt bovenop de reeds toegezegde 30 miljoen nog eens 75 miljoen beschikbaar voor de realisatie van een doorlaat in de Brouwersdam. De toestroom van zuurstofrijk water uit de Noordzee zorgt voor een verbeterde waterkwaliteit in de Grevelingen en herstel van de natuur. Behalve het Rijk, leveren ook de provincie Zuid-Holland (10 miljoen), de provincie Zeeland (2,5 miljoen), de gemeente Schouwen-Duiveland (1 miljoen) en de gemeente Goeree-Overflakkee (1 miljoen) een financiële bijdrage voor de aanleg van deze doorlaat.
Ministers bezoeken de Grevelingen
Natuur en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom bezochten ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) op donderdag 8 maart het Grevelingenmeer en bespraken met betrokkenen de stappen in de uitvoering en de ambities.
Getijdencentrale
Het realiseren van een doorlaat in de Brouwersdam biedt ook de mogelijkheid om hier een getijdencentrale in aan te brengen om duurzame energie op te wekken. Het Rijk en de regionale partijen onderzoeken of deze doorlaat gecombineerd kan worden met een getijdencentrale waarmee op een innovatieve manier elektriciteit kan worden opwekt door gebruik te maken de werking van eb en vloed.
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is erg blij met de (financiële) steun vanuit de politiek; “Deze investering is enorm belangrijk voor ons eiland en ervaar ik na een jarenlange lobby als een belangrijke mijlpaal! De aanleg van een doorlaat in de Brouwersdam zorgt namelijk niet alleen voor een positieve impuls voor de visserij, maar ook het toerisme, de recreatiesector en de natuur profiteren hiervan. Als er in de doorlaat ook nog een getijdencentrale wordt geplaatst, dan zou dat een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van onze duurzaamheidsambities. Bovendien zou de getijdencentrale wereldwijd een inspirerend voorbeeld van duurzame innovatiekracht kunnen zijn!”