De gemeente Reimerswaal heeft maandag 5 december ruim 250 garageboxen en opslaglocaties gecontroleerd op mogelijke criminele activiteiten. Dit gebeurde in Yerseke, Hansweert, Kruiningen, Krabbendijke, Waarde en Rilland. De controles werden uitgevoerd als onderdeel van een brede aanpak om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan en om de veiligheid en leefbaarheid in Reimerswaal te verbeteren. De controle werd uitgevoerd door toezichthouders van de gemeente Reimerswaal, in samenwerking met politie, Belastingdienst en speurhonden van Het Twickelerveld. Tijdens de controle zijn er geen bijzonderheden geconstateerd.
“Garageboxen blijken kwetsbaar voor het (onbewust) faciliteren van criminele en ondermijnende activiteiten.”, stelt burgemeester José van Egmond. “Ze worden soms gebruikt als opslagplaats voor drugs, wapens, gevaarlijke stoffen of illegale goederen. De impact hiervan op de samenleving is enorm. Vandaar dat we op allerlei manieren inzetten op het voorkomen van dit soort activiteiten. Met het oog op de komende jaarwisseling hebben we tijdens deze controle extra gelet op de opslag van illegaal vuurwerk.”
Dubbel doel
Basis voor de bestuurlijke controle is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Daarmee kan worden nagegaan of de garageboxen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. Wanneer opslaglocaties niet worden gebruikt volgens het bestemmingsplan, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Denk hierbij aan brand- of explosiegevaar, overlast door gebruik en aantasting van de gezondheid.
Controle van de opslagruimtes heeft dan ook een dubbel doel. Aan de ene kant het beëindigen en voorkomen van illegale activiteiten en aan de andere kant pandeigenaren en verhuurders weerbaar maken tegen ondermijning. Zo werden zij tijdens de controle geïnformeerd over de mogelijkheden tot het melden van (vermoedens van) crimineel gebruik van locaties en kregen zij tips om zichzelf en hun eigendommen beter te beschermen.
Melden helpt!
Vermoedens van criminele activiteiten of opvallende zaken kunnen worden gemeld bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Een vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.