Na acht jaar aan het roer te hebben gestaan van Stichting Landschapspark Borsele geeft Marco Utermark nu het stokje over aan Coby Traas. Utermark draagt een stichting over die zich onder zijn leiding heeft doorontwikkeld tot een goed gestructureerde, professionele organisatie die haar plek in de Borselse gemeente en gemeenschap heeft verworven.
“Er treedt een volgende fase aan voor de stichting met alles wat er in Borsele mogelijk staat te gebeuren en daar is focus en aandacht voor nodig. Gewijzigde privéomstandigheden en een verandering zakelijk maken dat dit beter aan een opvolger is over te laten”, aldus Utermark. Coby Traas is geboren en getogen in Landschapspark Borsele. Ze brengt als bestuurder van Zorggroep Ter Weel een berg aan ervaring en kennis met zich mee die ze vanaf heden in gaat zetten voor de stichting.
Stichting Landschapspark Borsele
“Vanaf 2025 ga ik officieel met pensioen en dan kan ik de stichting mijn volle aandacht geven. In de komende maanden leer ik alvast de ondernemers kennen en verdiep ik me in de toekomstmogelijkheden en de rol die de stichting daarin kan en wil spelen,” vertelt Traas. “In mijn huidige werk waren samenwerkingsverbanden, netwerken en het bundelen van krachten altijd een speerpunt. Aangezien het toeristische product bij uitstek een samengesteld product is, gaan die opgedane inzichten zeker ook voor Stichting Landschapspark Borsele waardevol zijn”.
Inwoner belangrijkste ’toerist’
Stichting Landschapspark Borsele houdt zich als promotiestichting bezig met het breed uitdragen van de aantrekkelijkheid van Borsele en het verder vergroten ervan. Dat is niet alleen relevant voor toeristen en de economische spinoff die dat oplevert maar ook voor eigen inwoners die voor hun vrijetijdsbesteding vooral ook in de buurt recreëren. Utermark zegt dan ook: “houdt oog voor wat er in je eigen leefomgeving plaatsvindt en ondersteun dat. Zo houden we samen het gebied succesvol en leefbaar”.
Toekomstige uitdagingen
Ook in de politiek wordt ’toerisme’ steeds nadrukkelijker genoemd. Vanwege de economische waarde die het genereert en de investeringen in de leefbaarheid die hieruit voortvloeien. De voorspellingen zijn dat het toerisme in Zeeland blijft groeien en daar willen we in Borsele van mee profiteren op een wijze die past bij de schaal en omvang van de gemeente.
“Hoe we hier qua marketing van de streek en qua gastheerschap en informatievoorziening mee omgaan zijn de nieuwe uitdagingen waar we onze koers op af moeten stemmen. Dit alles in samenhang met de provincie, andere Bevelandse gemeentes en vanuit de toegekende Geopark status zijn. Ook alle grote ontwikkelingen in de energiesector bieden zowel kansen als bedreigingen. Kortom er komt genoeg op ons af. Ik kan me bij de stichting prima bezighouden”, zegt Traas samenvattend.