Hoe zien de gemeentevlag en het gemeentewapen van Borsele eruit? En waarom schrijf je gemeente Borsele eigenlijk met één s en het dorp Borssele met dubbel s? Het antwoord op die vragen ziet u terug in de nieuwste tentoonstelling in de hal van het gemeentehuis in Heinkenszand. Deze tentoonstelling gaat over de gemeentewapens met hun oorkonde van vaststelling en de vlaggen van de voormalige gemeenten.
Tentoonstelling hal gemeentehuis Borsele
De nieuwe tentoonstelling is de volgende in een reeks van tentoonstellingen. Vorig jaar zomer hingen er ingezonden kunstwerken van basisschoolleerlingen in de hal van het gemeentehuis. Daarna volgde er in het najaar een tentoonstelling van de stukken van Rederijkerskamer ‘De Fiolieren’ met daarin originele rollen van toneelstukken. Ook dit keer staat er een mooie tentoonstelling met duplicaten van documenten uit het archief van de gemeente Borsele.
Wapens en vlaggen
In 1970 werd de nieuwe gemeente Borsele gevormd uit een aantal voormalige gemeenten. Deze voormalige gemeenten hebben vroeger allemaal hun eigen wapen en ook meestal ook een eigen vlag gevoerd. Meestal hebben de kleuren in vlaggen een bepaalde symboliek. Zo staat rood voor bloed of overwinning, wit voor zuiverheid, blauw voor lucht en rijkdom, groen voor water en hoop en zwart voor aarde, rouw en anarchie.
Kleuren uit vlaggen op wapens
Omdat er van oudsher al officiële gemeentewapens waren, werden uit de kleuren van de wapens meestal ook de kleuren van de vlag afgeleid. Een vlag moest door de gemeenteraad worden vastgesteld. In de tentoonstelling zijn onder andere duplicaten van deze oorkondes te zien. Ook liggen er duplicaten van diverse oude lakstempels van gemeenten.
Deze dienen als waarmerk voor de echtheid van oorkondes en andere officiële documenten of als bewijs dat een enveloppe niet zonder toestemming is geopend. In de tentoonstelling liggen duplicaten omdat de officiële documenten erg kwetsbaar en groot zijn.
Komt u ook kijken?
Wilt u de stukken zien? Dat kan. U bent vanaf maandag 7 februari welkom om de tentoonstelling te bekijken in de hal van ons gemeentehuis. De tentoonstelling is in ieder geval drie maanden te zien. Hebben inwoners vragen over het archief, dan kunnen zij contact opnemen met team informatie en ondersteuning via 0113-238383.