Gemeente Reimerswaal gaat per 1 januari 2025 over op een ander inzamelschema voor de restafvalcontainer. Dit doen we omdat het afval steeds beter gescheiden wordt in waardevolle grondstoffen. Daardoor blijft er veel minder restafval over. Omdat de wagens van de Zeeuwse Reinigingsdienst minder vaak gaan rijden en dus minder CO2 uitstoten, is het ook duurzamer. Daarnaast zijn de kosten voor het inzamelen van afval hoog. Om het betaalbaar te houden is er voor dit afvalschema gekozen.
Wat verandert er?
Voor inwoners met een restafvalcontainer geldt vanaf januari 2025 dat de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) 1 keer in de 4 weken langs komt om de grijze restafvalcontainer te legen ipv 1 keer in de 2 weken. Inwoners die gebruik maken van restafvalcontainers ontvangen hierover binnenkort een brief. De GFT en Etensresten container blijft 1 keer in de 2 weken geleegd worden. Voor inwoners die gebruik maken van ondergrondse containers verandert er niets in wegbrengmogelijkheden.
Wanneer wordt het afval opgehaald in 2025?
Inwoners kunnen via de afval-app van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) of de website www.zrd.nl opzoeken wat de nieuwe ophaaldagen zijn die starten vanaf 1 januari! Met postcode en huisnummer zijn de data te vinden. Via de website is een persoonlijke kalender te maken die men ook kan printen. Als het niet lukt kan een papieren exemplaar opgestuurd worden door de ZRD via telefoonnummer 0115 478 100.
Kosten
Het vaste basistarief is in Reimerswaal omlaag gegaan t.o.v. vorig jaar. Het variabele tarief is gestegen. Van 8 euro naar 10 euro per leging voor de restafvalcontainer. En van 2 euro naar 2,50 per zak in de ondergrondse container.
Variabel tarief
- Restafvalcontainer: per keer legen – € 10,00
- Ondergrondse container: per aanbieding – € 2,50
Gaat de restafvalcontainer niet heel erg stinken?
Door afval goed te scheiden kan men stankoverlast voorkomen. Het restafval bestaat nog voor 36% uit Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten. Dit kan eenvoudig in de container voor GFT en Etensresten verzameld worden. Deze container wordt 1 keer per 2 weken geleegd. Ook Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drinkpakken (PMD) wordt 1 keer per 2 weken opgehaald.
Het restafval bestaat dus vooral nog uit afval zoals vieze pizzadozen, kattenbakvulling en hygiënisch afval (zoals luiers, medisch afval). Voor geuroverlast van deze laatste twee helpt het om het in goed afsluitbare zakken weg te gooien. Een beetje waspoeder of baking soda in de afvalcontainer helpt om de geur te verminderen en ze fris te laten ruiken.
Tips en advies
Mensen die advies of tips willen kunnen dat laten weten via een mail naar afval@reimerswaal.nl of via het algemene nummer 0113 3965 000. Ook kan een afvalcoach langs komen om eens mee te kijken. Die is te bereiken via: afvalcoach@zrd.nl of telefoonnummer 0115 – 478 100.
Meer info op www.reimerswaal.nl/afval
Wethouder Both over inzameling restafval
Wethouder Maarten Both: ‘De variabele kosten hebben inwoners zelf in de hand. Naarmate ze vaker de restafvalcontainer laten legen betalen ze meer. Zo belonen we inwoners die minder vaak van dit soort afval aanbieden’. Zo werken we samen aan het landelijke doel om zo min mogelijk restant afval per inwoner per jaar over te houden. Restafval wordt namelijk verbrand en kost veel geld. Daarom willen we waardevolle grondstoffen eruit scheiden.
Het afval in de grijze afvalcontainer bestaat nog voor zo’n 66% uit Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT en Etensresten), Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drinkpakken (PMD), oud papier en karton, glas, textiel en andere herbruikbare grondstoffen. Wordt dit afval gescheiden, dan houden inwoners maar weinig echt restafval over voor de grijze container’.