8.9 C
De Bilt

Duurzame primeur voor eigenaars Kaasbar en Grand Café Central

Als eerste horecaondernemers op de Markt in Gouda hebben Sander Letschert van Grand Café Central en Ton Vergeer van de Kaasbar voor duurzame terrasverwarming subsidie gevraagd en gekregen Het bedrag van 5000 euro werd hen vandaag (donderdag 19 december 2024) met een cheque symbolisch overhandigd door wethouder Thierry van Vugt (o.a. Binnenstad en Horeca). 

Voor Goudse horecaondernemers is 90.000 euro beschikbaar voor energiezuinige terrasverwarming. Met een maximum subsidiebedrag van 5000 euro per horecagelegenheid kunnen ondernemers hun heaters vervangen door duurzame alternatieven, zoals elektrisch oplaadbare terraskussens of dekens. 

Vervangen voor duurzame alternatieven

“Horecaondernemers dragen bij aan de levendigheid van onze stad in warme én koude dagen. In het eerder dit jaar overeengekomen Horecaconvenant 2024-2028 hebben horecaondernemers en gemeente Gouda afgesproken hoe we dat duurzaam willen doen. Daarin hebben de horecaondernemers toegezegd geen gasheaters meer te gebruiken en hebben wij toegezegd om een ‘koplopersregeling’ te maken die horecaondernemers stimuleert om ook afscheid te nemen van elektrische heaters en deze te vervangen door duurzamere alternatieven. Vooral op de Markt zien we nog veel elektrische heaters, dus wij hopen dat andere horecaondernemers het goede voorbeeld van Central en de Kaasbar volgen”, aldus wethouder Van Vugt. 

Snel en soepel 

Die ‘koplopersregeling’ is de subsidieregeling duurzame terrasverwarming 2024. De aanvragen konden vanaf 1 oktober 2024 worden ingediend bij de gemeente. De regeling is zo praktisch en eenvoudig mogelijk gehouden, zodat ondernemers niet veel tijd kwijt zijn aan rompslomp. 

Sander Letschert en Ton Vergeer zijn blij met de subsidie: “De aanvraag verliep snel en soepel. De toegezegde subsidie geeft net even dat extra zetje om te verduurzamen. Ik hoop dat het ook andere Goudse horecaondernemers inspireert om de subsidie aan te vragen. Met het geld kunnen wij ons energieverbruik verminderen en tegelijk bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van de stad”, aldus de beide horecaondernemers. 

De subsidie kan nog tot en met 1 mei 2025 worden aangevraagd voor een terras waarvoor de gemeente een vergunning heeft verleend – en kan oplopen tot 75% van de aanschafkosten van duurzame terrasverwarming met een maximaal bedrag van 5000 per horecagelegenheid. Aanvragen kunnen worden toegekend tot het subsidieplafond van 90.000 euro is bereikt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio