De gemeente Gouda en Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Gouda) hebben vandaag (maandag 26 februari) in Grand Café Central op de Markt een nieuw horecaconvenant ondertekend. Hierin staan afspraken waarmee de gemeente en horecaondernemers een gezamenlijke bijdrage leveren aan een levendige en veilige stad en een prettig woon-leefklimaat voor de bewoners.
Het oude convenant dateerde van 2013 en ging voornamelijk over veiligheid en sluitingstijden. “Uiteraard is veiligheid ook in dit nieuwe convenant een belangrijk hoofdstuk”, zegt Pieter Verhoeve, als burgemeester van Gouda verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. “Samen met ondernemers, hulpdiensten en andere partners staan we voor een veilige horeca. Dat betekent onder meer rekening houden met geluidsnormen, brandveiligheid, verkeerscirculatie, alcoholmatiging en het tegengaan van drugs en wapens. Ook de weerbaarheid van horecaondernemers tegen ondermijnende activiteiten, zoals witwassen, is expliciet onderdeel van een veilige Goudse horeca”.
Verder is afgesproken dat de horecaondernemers speciale aandacht geven aan hun toelatingsbeleid. Discriminatie op welke grond dan ook is uiteraard niet toegestaan. Ook maken ze zich sterk voor de sociale veiligheid in hun zaak en is er oog voor de situatie van kwetsbare groepen zoals jonge vrouwen.
Blij met eindresultaat
Horecaondernemer Lennart van Gastel voerde namens de Goudse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de gesprekken met de gemeente. “Het is een lange weg geweest om te komen tot dit convenant, maar we zijn blij met het eindresultaat. Het doet recht aan de beweging die we als horeca hebben ingezet richting duurzaamheid en borgt tegelijkertijd onze ondernemersvrijheid”, aldus Van Gastel, wiens voorzittersrol bij KHN-Gouda inmiddels is overgenomen door Boele Sluijter.
Nieuw in het vandaag ondertekende convenant zijn afspraken op het gebied van inclusieve gastvrijheid en duurzaamheid. Zo verbindt de Goudse horeca zich aan stappen om de duurzaamheid te vergroten; zoals het per 1 september 2024 stoppen met gasgestookte terrasheaters, het zoveel mogelijk scheiden van afval, het bundelen van toeleveringen, en een gezonder voedselaanbod.
Tegelijk introduceert de gemeente een subsidieregeling voor horecakoplopers die verder willen verduurzamen, bijvoorbeeld door elektrische heaters (geleidelijk) af te schaffen en over te stappen op een alternatief, zoals elektrisch oplaadbare stoelkussens. Voor zover bekend is Gouda de eerste gemeente die ontmoediging van het één en stimulans van het ander op deze manier combineert in een koplopersregeling. De voorwaarden van die regeling worden nog uitgewerkt.
Toegankelijkheid Gouda
Ook op het gebied van inclusieve gastvrijheid zijn afspraken gemaakt. “Waarbij inclusief in dit geval gastvrijheid voor iedereen betekent, dus bijvoorbeeld óók voor mensen met een beperking”, zegt wethouder Thierry van Vugt (onder meer Binnenstad). “Daarbij denken we concreet aan horecazaken die hun (rolstoeltoegankelijke) toiletvoorzieningen aanmelden via de HogeNood-app; maar ook aan horecaondernemers die bij de inrichting van hun zaak rekening houden met toegankelijkheid. Daarvoor kunnen ze de gratis zelfscan van Bureau Ongehinderd gebruiken, of advies inwinnen bij de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking (GAB)”.
Wethouder Van Vugt is blij met het eindresultaat dat de gemeente en de Goudse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland samen hebben bereikt. “Mooi dat we daarbij stevige ambities op het gebied van duurzaamheid overeen zijn gekomen. Een veilige, gevarieerde en levendige horeca is belangrijk voor de gastvrije en aantrekkelijke stad die we willen zijn, voor inwoners en bezoekers. Daarnaast draagt een sterke horeca bij aan de economische vitaliteit van onze binnenstad”, aldus Van Vugt.
Het nieuwe horecaconvenant vindt u via deze weblink.
Daarom duur parkeren zeker whahaha gastvrij Gouda
Lachwekkend hoor