6 C
De Bilt

Meld Misdaad Anoniem campagne van start in Gouda

Geef criminaliteit geen ruimte. Deze oproep doet de gemeente Gouda en Meld Misdaad Anoniem (M.) in een nieuwe campagne tegen misstanden op bedrijventerreinen. Leegstaande panden of verlies draaiende bedrijven worden regelmatig door criminelen misbruikt voor de productie of opslag van verboden middelen, zoals drugs of wapens. Dit heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en ondernemers.

Alle 27 gemeenten in de regio Den Haag doen daarom mee met de campagne om werknemers, pandeigenaren en bezoekers van bedrijventerreinen bewust te maken van verdachte signalen. Ook worden zij aangemoedigd om deze te melden bij Meld Misdaad Anoniem. De campagne is onderdeel van het Actieprogramma Veilig Ondernemen.

Afgelegen ligging biedt schuilplek aan criminelen

Vanwege hun logistieke of juist afgelegen ligging zijn bedrijventerreinen aantrekkelijke schuilplekken voor criminelen. Panden worden gebruikt voor productie van drugs of om wapens, illegaal vuurwerk of explosieve stoffen op te slaan. Dit kan in een bedrijfsverzamelgebouw tot levensgevaarlijke situaties leiden. Daarnaast mengen criminelen zich in noodlijdende bedrijven om ze te gebruiken voor smokkel, voertuigcriminaliteit, arbeidsuitbuiting of om geld wit te wassen. Dit soort georganiseerde criminaliteit gaat vaak gepaard met bedreigingen en geweld richting kwetsbare ondernemers of pandverhuurders.

Veilige bedrijventerreinen

De veiligheid op bedrijventerreinen heeft prioriteit omdat criminaliteit meer impact heeft dan mensen denken, vertelt burgemeester Pieter Verhoeve. “Meldingen bij o.a. Meld Misdaad Anoniem van ondernemers en werknemers zijn van groot belang voor de veiligheid op onze bedrijventerreinen, omdat zij vaak als eerste merken wanneer er iets niet klopt. Veiligheid is essentieel voor iedereen, daarom voeren we regelmatig controles uit in samenwerking met diensten als de politie en brandweer en de omgevingsdienst. Dit helpt criminaliteit te voorkomen en ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan de regels houden. Zo werken we samen aan een veilige werkomgeving, waarin de meeste bedrijven gelukkig hun zaken goed op orde hebben,” aldus Verhoeve.

Cruciale rol van ondernemers voor Meld Misdaad Anoniem

Ondernemers en werknemers zien vaak signalen die anderen niet zien. Zij vermoeden het als eerste als er iets niet klopt bij een pand of als een ondernemer in een kwetsbare situatie zit. Voorbeelden van verdachte signalen zijn:

  • Activiteiten op vreemde tijden
  • Regelmatige bezoekjes van onbekende personen of auto’s
  • In het geheim slepen met tassen of spullen
  • Overdreven camerabeveiliging
  • Een chemische lucht of hennepgeur

Vaak begint een opsporingsonderzoek bij meldingen van dit soort verdachte signalen.

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt M. 20.000 meldingen naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio