Een nieuw innovatiefonds moet de cultuur in Gouda gaan versterken. De vernieuwde Cultuurnota “Gouda Sterker met cultuur” 2023-2027 is onlangs aangeboden aan de gemeenteraad voor besluitvorming. In de nieuwe Cultuurnota zet de gemeente in op een aantal belangrijke onderwerpen: cultuur mogelijk maken voor iedereen, inclusie, een speciaal fonds voor vernieuwing: het Innovatiefonds, het versterken van het netwerk, en eerlijke arbeidsvoorwaarden: fair practice.
Thierry van Vugt, wethouder Cultuur: “Kunst en cultuur zorgen voor een aantrekkelijke en leefbare stad. Het is belangrijk dat cultuur voor iedere Gouwenaar bereikbaar is. Gouda wordt sterker met cultuur. Ik ben blij met de stevige extra investeringen die in het bestuursakkoord zijn voorzien om invulling te geven aan de ambities. Daarmee gaan we bovendien het niet-gesubsidieerde cultuurveld bereiken, waaronder ook de makers.”
Erna Staal, directeur bibliotheek Gouda: “De nieuwe nota bouwt voort op de ingeslagen weg, met extra aandacht en geld voor innovatie, ‘fair practice’ en een nóg hechter en breder netwerk. Daar kan de gehele sector verheugd over zijn.”
Sara Vesseur, directeur Jeugdtheaterhuis: “Je eigen verhaal mogen vertellen en gehoord worden is essentieel voor de ontwikkeling van jezelf. Voor de jeugd in deze tijd. Het Gouds Innovatiefonds biedt een kans om nog meer kinderen en jongeren te bereiken met kunst en cultuur en een stem te geven, bijvoorbeeld via theater!”
Een speciaal fonds voor vernieuwing: het Innovatiefonds
Vanaf 2023 komt er een Gouds fonds voor vernieuwende culturele projecten, het Innovatiefonds. Bijvoorbeeld om cultuur toegankelijker te maken voor alle Gouwenaars, projecten gericht op jongeren of in de verschillende Goudse wijken. Het brede culturele veld in Gouda kan straks een aanvraag indienen bij het fonds. Van amateurverenigingen tot individuele makers en professionele organisaties. Het culturele aanbod voor inwoners wordt hiermee versterkt én de voorgestelde insteek draagt tegelijkertijd bij aan het herstel van de culturele sector na corona.
Versterken van het Goudse culturele netwerk
Door corona hebben culturele organisaties afgelopen tijd maar relatief weinig aandacht kunnen schenken aan het onderlinge contact en aan relaties met andere organisaties. Deze cultuurnota heeft als doel om het netwerk weer te versterken. De gemeente Gouda, de Amateurkunstmakelaar en de Stadsprogrammeur, de zogenoemde urban curator, gaan hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten.
Fair practice: bijdragen voor eerlijke en duurzame arbeidsvoorwaarden
De gemeente vindt eerlijke arbeidsvoorwaarden voor de culturele professionals belangrijk. Zoals eerlijk loon naar werken. Daarom steunt de gemeente de zogenoemde Fair Practice code. Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van deze code. De gemeente gaat dit de komende periode aanjagen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door deze code als voorwaarde op te nemen in het Innovatiefonds en door de Fair Practice code op te nemen in de subsidieafspraken. Ook komt de gemeente Museum Gouda en De Goudse Schouwburg vanaf 2023 financieel tegemoet om hen te ondersteunen bij de Fair Practice code.
Substantieel extra budget
Om deze ambities mogelijk te maken wordt de cultuurbegroting opgehoogd met 8 ton.
De bestaande cultuurnota loopt eind 2022 af. Om de uitdagingen op het gebied van kunst en cultuur ook de komende jaren voor Gouda aan te kunnen pakken is er een vernieuwde nota opgesteld. De gemeenteraad behandelt de nota in haar vergadercyclus van september.