Met de nieuwe ‘Subsidieregeling Groene schoolpleinen’ wil de gemeente Groningen scholen en schoolbesturen financieel stimuleren om met inzet van ouders zogeheten ‘groene schoolpleinen’ aan te leggen. Veel van de huidige, veelal grijs betegelde pleinen voldoen niet meer aan de klimatologische en kindvriendelijke eisen van deze tijd. Een groen speelplein draagt bij aan meer uitdaging en creativiteit in het spelen van kinderen. Ook biedt het mogelijkheden voor buitenlessen. De gemeente stelt jaarlijks € 100.000,- beschikbaar voor het uitrusten van schoolpleinen van basisscholen met meer gras, bomen, struiken en planten.
Gezond en klimaatbestendig
Een groen schoolplein nodigt uit tot spelen. Wethouder Onderwijs Carine Bloemhoff: “Buiten zijn, bewegen en spelen is gezond, maar een groen plein is steeds vaker essentieel voor een groeiende groep kinderen die snel last van de warmte hebben. Een plein met tegels is veel warmer dan een plein met natuurlijke materialen en groen. Om scholen te ondersteunen in de aanpak, is deze subsidie in het leven geroepen.
” Er is nog een voordeel: door het veranderende klimaat wordt het niet alleen warmer, het leidt ook steeds vaker tot zeer pittige regenbuien. Wethouder groen en klimaatadaptatie Glimina Chakor: “De hoeveelheid water van dergelijke stortbuien vindt makkelijk haar weg in de aarde als er voldoende groen is. Een groen schoolplein is dus niet alleen ‘cool’, het is ook écht koeler en neemt sneller het regenwater op. Bovendien stimuleren gras, bomen, struiken en planten de creativiteit van kinderen.”
Keurmerk ‘Groen Schoolplein’
Eind 2020 was wethouder Glimina Chakor aanwezig bij de feestelijke opening van het groene schoolplein van de Brederoschool. Vorige week opende wethouder Onderwijs Carine Bloemhoff twee nieuwe, groene schoolpleinen. Bij basisschool De Zaaier in Paddepoel was het ‘plein’ al helemaal af. In Hoogkerk, bij OBS De Ploeg, ging de eerste schop in de grond. Daar wordt het schoolplein deze week getransformeerd tot een uitnodigend speel- en ontdekplein met natuurlijke materialen en veel groen.
Beide scholen kregen het nieuwe keurmerk ‘Groen Schoolplein’ uit handen van de wethouder. Wethouder Carine Bloemhoff: “Het mooie is, dat het ontwerp van de nieuwe inrichting op beide scholen is gemaakt in samenspraak met leerlingen en docenten. Dat is leerzaam én de betrokkenheid en zorg voor het groen is zo gegarandeerd. Daarom hebben we dit ook als voorwaarde opgenomen bij de subsidie.”
Tuin vergroenen
Voor inwoners die in hun eigen tuin of huis met vergroening aan de slag willen, is het goed te weten dat de gemeente ook daarvoor vanaf 1 maart een nieuwe subsidieregeling voor klimaatmaatregelen beschikbaar stelt. Hieruit kunnen groene daken gesubsidieerd worden, maar ook het beplanten van muren met groen”, aldus Glimina Chakor, wethouder groen en klimaatadaptatie.