Hoogezand – Studenten van de RUG hebben in 2020 op verzoek van Jolanda Oest onderzoek gedaan naar menstruatie armoede in Midden-Groningen. Uit het onderzoek blijkt dat dit een reëel probleem in Midden-Groningen is. Op woensdag 10 maart om 10.30 uur neemt wethouder Peter Verschuren het onderzoeksrapport en de aanbevelingen in ontvangst. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Reëel probleem met grote impact
Menstruatie armoede houdt in dat iemand geen geld heeft om benodigde producten te kopen. Menstruatie armoede heeft vaak vergaande persoonlijke en sociale gevolgen. Vrouwen die hiermee te maken hebben, missen vaker school of werk. Bij de Voedselbank Midden-Groningen blijkt een grote vraag naar sanitaire producten. Er waren wekelijks 30 tot 40 vrouwen die ernaar vroegen. Dit aantal is toegenomen tijdens de coronapandemie. Door het taboe rondom (maandelijkse)producten zullen naar verwachting nog veel meer vrouwen in Midden-Groningen hiermee te maken hebben.
Taboe menstruatie doorbreken
De belangrijkste aanbeveling aan de gemeente gaat om voorlichting. Uit het onderzoek blijkt dat er nog steeds een groot gebrek is aan kennis over menstruatie en benodigde producten. Betere voorlichting op middelbare scholen en in groepen 7 en 8 van basisscholen kan helpen het taboe tegen te gaan.
Wethouder Peter Verschuren: ‘Ik ben blij dat er aandacht voor dit onderwerp is. Er is tot nu toe alleen maar op landelijk niveau onderzoek naar gedaan (Plan International, 2019). Wij zijn de eerste gemeente waar onderzoek naar menstruatie armoede gedaan is. Wij gaan serieus naar de aanbevelingen kijken en wat wij als gemeente hierin kunnen betekenen.‘