20.6 C
De Bilt

Gemeente vindt samenwerking met agrariërs in Het Hogeland over vermeende criminaliteit

‘Samen sterk voor een veilig buitengebied’. Zo heet de bijeenkomst die gemeente Het Hogeland op maandag 13 november organiseerde voor agrariërs uit de gemeente. Dat deed zij samen met haar partners. De bijeenkomst vond plaats op de oude boerderij Enne Jans Heerd Op Maarhuizen.

Over de avond

Hier zocht de organisatie de verbinding met zo’n 70 Hogelandster agrariërs. Er vonden workshops plaats over onder andere hoe je een drugs-lab herkent en over diefstal van GPS-apparatuur. Ook kwamen de agrariërs te weten hoe je veilig een schuur of loods kunt verhuren. In samenwerking met LTO Noord, politie, brandweer, PVO/CCV Noord-Nederland, en RIEC Noord-Nederland organiseerde gemeente Het Hogeland de bijeenkomst.

Landelijk gebied

‘Als gemeente Het Hogeland beschikken wij over een prachtig en groot landelijk gebied. De keerzijde hiervan is dat criminelen hier hun voordeel mee kunnen doen door in deze gebieden activiteiten te ontplooien op het gebied van drugscriminaliteit en bijvoorbeeld diefstal van GPS-apparatuur. Dat veroorzaakt een onveilige leefomgeving voor inwoners in de omgeving. De veiligheid in onze gemeente willen wij samen met onze partners en landbouwers waarborgen. Wij kunnen dit als gemeente niet alleen, daarom ontmoeten wij onze agrariërs graag’ vertelt Burgemeester Henk Jan Bolding.

Welkom door burgemeester Henk Jan Bolding

Hij verzorgde het welkomstwoord tijdens de bijeenkomst en nam samen met de genodigden deel aan de workshops van de avond. Hoe ziet een drugslocatie eruit? De landbouwers werden tijdens de bijeenkomst geïnformeerd over onder meer hoe ze diefstal van GPS-apparatuur kunnen voorkomen. En hoe ze kunnen voorkomen dat een hacker hun systemen plat legt (cyberveiligheid). Ook ontdekten ze hoe een drugslocatie eruit ziet: bezoekers konden een kijkje nemen in de ondermijningscontainer van Bureau Drugszaken.

Workshop agrariërs herkennen drugslabs en hennepplantages

Daarnaast leerden de agrariërs over de gevaren van drugslabs en hennepplantages en hoe ze deze kunnen herkennen. Tot slot werd antwoord gegeven op de vraag hoe gezorgd kan worden voor brandveiligheid en hoe de agrariërs op een veilige manier hun schuur of loods kunnen verhuren.

Weerbaarheid en alertheid vergroten Burgemeester Henk Jan Bolding wil met de bijeenkomst de weerbaarheid en alertheid van de agrariërs vergroten: ‘Het is belangrijk dat mensen en organisaties zich steeds meer bewust worden van de signalen en gevolgen van ondermijnende activiteiten. Tijdens de workshops krijgen de agrariërs handvatten waar zij alert op moeten zijn. Ik wil onze agrariërs en inwoners oproepen om niet te aarzelen bij verdachte signalen en dit te melden bij de gemeente, de politie of via Meld Misdaad Anoniem (M.). Hiermee brengen wij de problematiek in kaart en kunnen wij gericht actie ondernemen’ besluit hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio