1.5 C
De Bilt

Top 5 uit enquête erfgoed Het Hogeland bekend: Menkemaborg Uithuizen op nummer 1!

Het Hogeland – Molens, boerderijen, kerken of borgen: wat is het favoriete erfgoed in gemeente Het Hogeland van inwoners en van mensen daarbuiten? Inmiddels is de enquête Erfgoedparels gesloten. 963 mensen gaven hun mening. Daarvan wonen er 819 in gemeente Het Hogeland.

Wethouder Eltjo Dijkhuis is blij met de hoge respons: “Ik ben onder de indruk dat zoveel mensen zo betrokken zijn en hebben gereageerd. Met de gegeven antwoorden kunnen wij aan de slag. Als college zetten we ons in om ons erfgoed nog beter te beschermen. We vinden dit belangrijk omdat ons erfgoed betekenis geeft aan de plek waar we leven en waar we ons thuis voelen. Om dit goed te kunnen doen wilden wij weten wat onze inwoners werkelijk belangrijk vinden, en dat weten we nu.”

De top 5

  1. Menkemaborg (93 stemmen)
  2. Café Bulthuis Eenrum (52 stemmen, gedeelde plaats met 3)
  3. De Werf/Helling in Winsum (52 stemmen, gedeelde plaats met 2)
  4. Walfriduskerk/scheve toren in Bedum (34 stemmen)
  5. Noordpolderzijl (32 stemmen)

Mooie combinatie van bekende en minder bekende parels

De eerste vijf plaatsen geven aan wat verder in de enquête ook te zien valt: een mooie combinatie van bekende en minder bekende parels. Stiekem zocht de gemeente naar de minder bekende parels om deze beter te kunnen beschermen. Bijvoorbeeld de Werf/Helling in Winsum, de kademuur in Doodstil en het oude slachthuis in Winsum kregen alle drie relatief veel stemmen. De gemeente gaat nu onderzoeken of en welke bescherming zij kunnen bieden.
De complete resultaten maakt de gemeente uiterlijk eind maart bekend op de website. Op dit moment onderzoeken we hoe we dit kunnen doen zonder dat persoonsgegevens bekend worden.

Meer dan erfgoed

Het Team Ruimtelijke Ordening gaat de uitslag grondig analyseren en aan de resultaten actiepunten koppelen. De antwoorden gaan niet alleen over erfgoed, maar ook over ruimte en landschap. Daarom wordt er contact opgezocht met collega’s van desbetreffende teams om de actiepunten in deze domeinen op de agenda te zetten.

Ook kreeg de gemeente veel opmerkingen en tips over monumentaal groen, educatie, promotie van de erfgoedparels, het beschermen en promoten van oude waterlopen, maren, wandelpaden en nog veel meer. Erfgoednota De gemeente gebruikt de antwoorden voor haar nota.

Hiermee stelt de gemeente voor de komende 10 jaar vast hoe zij om wil gaan met haar erfgoedparels: gebouwen en gebieden die de gemeente wil bewaren voor de volgende generaties. De Erfgoednota moet in de loop van 2025 klaar zijn. De antwoorden van de enquête helpen om het beleid aan te scherpen en gericht vorm te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio