Groningen – De Duisenbergvijver op Campus Groningen, locatie Zernike, heeft een hele metamorfose ondergaan. Het is een aantrekkelijke plek geworden voor studenten, medewerkers en bezoekers. Met een aangelegd parkje, flaneerboulevard en picknickbanken is de omgeving bij de Duisenbergvijver nu een heerlijke plek om te verblijven. Voor deze metamorfose is de kade van de vijver verlaagd en voorzien van een brede en rolstoeltoegankelijke vlonder over het water.
Het parkje rondom de Duisenbergvijver is ingezaaid via hydroseeding. Dit is een zaaitechniek waarbij het bloemenzaad is gemengd met onder meer papierpulp en een blauw/groene kleurstof. Door de kleurstof, die na 4 dagen is verdwenen, is goed te zien waar de zaden zijn aangebracht. Dit zorgt voor een perfecte verdeling. Papierpulp houdt het water langer vast, waardoor de bloemzaden beter ontkiemen.
Meer biodiversiteit
In het water drijven zogenoemde aquaflora matten, waarin een speciale samenstelling van beplanting is aangebracht. Deze planten zorgen voor verbetering van de waterkwaliteit. Samen met het naastgelegen parkje draagt dit bij aan de ecologische waarde en meer biodiversiteit op de Campus.
Upgrade Zernikelaan
De Duisenbergvijver maakt onderdeel uit van het project Upgrade Zernikelaan, waarbij de gehele Zernikelaan wordt vernieuwd en de verblijfskwaliteit van Campus Groningen wordt verbeterd. Het gebied wordt als totaal toegankelijker en aantrekkelijker en geeft een impuls aan de werkgelegenheid. Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan de Zernikelaan voor de start van het nieuwe studiejaar gereed. De nieuwe beplanting wordt in het najaar nog aangebracht.
Campus Groningen, locatie Zernike
De Zernike Campus is een dynamische omgeving waar onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. De upgrade van de Zernikelaan is een samenwerking van gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Koninklijke Oosterhof Holman.