Westerwolde – Donderdag 5 april plaatst wethouder Bart Huizing de eerste grenssteen van de gemeente Westerwolde. Dit doet hij op de grens tussen de gemeenten Westerwolde en Pekela, bij de kruising van de Wedderweg, Oerdeweg en Borgesiusweg. Op de grenssteen staat het met de hand ingeschilderde nieuwe wapen van Westerwolde.
De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de authentieke grensstenen van de gemeente Westerwolde. Een intensieve klus, want alle stenen zijn in een mal gegoten en met de hand beschilderd. De stenen hebben een klassieke vorm met in een verdiept vlak het gemeentewapen. Op dit moment is een derde van de grensstenen klaar. Uiteindelijk krijgen alle stenen een plek langs de invalswegen in de gemeente.
Geschiedenis
De grensstenen passen goed bij het cultuurhistorische profiel van het gebied. Van oudsher worden politiekbestuurlijke territoria gemarkeerd door grensstenen. Zij werden vaak voorzien van gebeeldhouwde wapens als symbool van het machtsterritorium. De oudste grensstenen in Westerwolde zijn een aantal ‘hamerstenen’ uit 1784 op de grens met Duitsland. Soms zijn er zelfs gehuchten naar genoemd: ‘Op Staine’ bij Bourtange,
vlakbij Abeltjeshuis, verwijst naar de oude grenssteen ter plaatse. De grensstenen uit 1968 van de voormalige gemeente Bellingwedde zijn als voorbeeld genomen voor de grensstenen van de nieuwe gemeente Westerwolde.
Plaatsnaamborden
Naast het plaatsen van de nieuwe grensstenen, worden ook de plaatsnaamborden aangepast. De huidige borden krijgen de komende weken de tekst ‘gemeente Westerwolde’.