11.9 C
De Bilt

IJslands preventiemodel mogelijk oplossing voor jeugdproblematiek

Hardenberg – De gemeente Hardenberg zet al geruime tijd in op het bevorderen van een gezonde levensstijl van haar inwoners. Onder andere met preventiebeleid rondom alcohol, roken en drugs. Dit beleid wil de gemeente verder door ontwikkelen. Vanwege de goede resultaten van het IJslands preventiemodel, onderzoekt de gemeente samen met vijf andere gemeenten, het Trimbosinstituut en het Nederlands Jeugdinstituut hoe zij de IJslandse aanpak kan gebruiken.

In Hardenberg werkt de gemeente al meerdere jaren aan preventie op het gebied van alcohol, roken en drugs. De inzichten op het gebied van preventie wijzigen de laatste tijd echter van repressie naar positieve gezondheid. De gemeente wil daar graag verder mee en ziet mogelijkheden in het IJslands preventiemodel. Volgens wethouder Alwin te Rietstap is het een mooie kans voor de gemeente. “Er was veel belangstelling om mee te doen aan dit leerwerktraject van het Trimbos-instituut. Juist omdat we als Hardenberg al een duidelijk preventiebeleid hebben en dit willen door ontwikkelen, krijgen we de kans om als een van de weinige gemeenten deel te nemen aan dit driejarige traject.”, aldus de wethouder.

IJslands preventiemodel

IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa wat betreft drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. De basis onder het IJslandse preventiemodel is de uitvoerige en regelmatige monitoring van preventieve en risico vergrotende factoren die een rol spelen bij middelengebruik. Met de informatie die dit oplevert, krijgen de beleidsmakers jaarlijks handvatten om aan de juiste knoppen te draaien. Daarmee kunnen ze gericht risico’s terugdringen, zoals verveling en laat buiten op straat rondhangen. Ook kunnen ze preventieve factoren versterken, zoals een goede ouder-kind relatie en gestructureerde vrijetijdsbesteding. Daarnaast is het belangrijk dat er een constante kennisuitwisseling is tussen wetenschappers, beleidsmakers en professionals uit de praktijk. Het IJslands preventiemodel is vooral gericht op het bieden van alternatieven, zodat jongeren gezonde keuzes kunnen maken.

Nulmeting in oktober

De komende weken gaat de gemeente samen met de scholen en ketenpartners verder praten over het IJslands model. In oktober vindt er een nulmeting plaats volgens de IJslandse methode. Deze nulmeting levert veel informatie op en laat de kansen en mogelijkheden zien. In januari worden de resultaten bekend en met alle partners besproken. Daarna wordt met alle partners gebouwd aan een nieuw preventief beleid en worden ook onderdelen daadwerkelijk ingevoerd. In het driejarig traject is ook ruimte voor evaluatie van de ervaringen. Zo kan het leer/werktraject uiteindelijk ook andere Nederlandse gemeenten helpen bij hun gezondheidsbeleid.

Middelengebruik in de gemeente

De gemeente heeft goed inzicht in het middelengebruik onder jongeren door de tweejaarlijkse onderzoeken van de GGD. Deze leveren een duidelijk beeld op hoe het met het middelengebruik is gesteld onder jongeren van 13 tot en met 16 jaar. Daarnaast krijgt de gemeente informatie door de samenwerking met de ketenpartners zoals de politie, jongerenwerk, Tactus, bureau Halt en de Saxenburgh Groep. Met de inzet van het IJslands model en positieve gezondheid, hoopt de gemeente het middelengebruik verder terug te dringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio