Vakschool 100% Gastvrij gestart door werkgevers in de vrijetijdssector

Hardenberg – In 2022 start in het Vechtdal de Vakschool 100% Gastvrij. Dit is de eerste opleiding in Nederland waar mensen voor en door ondernemers in de vrijetijdssector worden opgeleid. De leerlingen doen de juiste praktijkervaring op. Na hun opleiding kunnen ze aan de slag bij een van de werkgevers in het Vechtdal.

Vakschool 100% Gastvrij

Wethouder Alwin te Rietstap (economie) van de gemeente Hardenberg: “We willen als Vechtdal uitgroeien tot de meest gastvrije regio van Nederland. We ontvangen onze gasten bij een van de vele mooie bedrijven in de vrijetijdssector. De sector blijft de komende jaren groeien. Maar die bedrijven hebben daarvoor wel gemotiveerde en goed opgeleide mensen nodig. Die de juiste houding, vakkennis en vaardigheden hebben die passen bij het gastvrije Vechtdal. De Vakschool 100% Gastvrij leidt gemotiveerde leerlingen in de praktijk op. De ondernemers verwelkomen deze talenten in hun bedrijf.”

De juiste opleiding en zicht op een baan

Werken in de vrijetijdsector biedt veel kansen en mogelijkheden. Toch bestaat het beeld onterecht dat werken in de sector weinig perspectief biedt. De mensen die er werken, hebben vaak niet de juiste opleiding. Dat komt omdat bestaande opleidingen en de praktijk nu niet goed op elkaar aansluiten. Ook lopen het schooljaar en het vakantieseizoen niet gelijk. Leerlingen doen hierdoor te weinig praktijkervaring op. Daarom ontbreekt vaak ook de servicegerichte instelling die zo belangrijk is in een sector waar gastvrijheid centraal staat.

Om deze uitdaging aan te pakken, bundelen werkgevers in de vrijetijdssector hun krachten met onderwijsinstellingen en overheden in het Vechtdal. Ze hebben het initiatief genomen tot de Vakschool 100% Gastvrij. Hier gaan de werkgevers de mensen zelf op een goede manier opleiden en bieden ze leerlingen zicht op een baan.

Uniek in Nederland

Alwin te Rietstap: “Deze vakschool is uniek in Nederland. Want de werkgevers bepalen zelf hoe de opleiding eruit gaat zien, zodat het past bij waar zij behoefte aan hebben. En ze bieden deze mensen een volwaardig carrièreperspectief met een marktconforme beloning.”

De Vakschool onderscheidt zich door een duidelijke en onderscheidende visie op praktijkgericht onderwijs. Studenten leren vanuit de praktijk, ondersteund door een theoretisch kader. Dat betekent dat ook de theorie helemaal toegespitst is op het toepassen in de dagelijkse praktijk. Dit gebeurt nu al op een vergelijkbare manier binnen het Regionaal Techniek Centrum (RTC). Alwin te Rietstap: “Bij het uitwerken van de plannen voor de Vakschool 100% Gastvrij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de jarenlange ervaring van het RTC met dit bewezen onderwijsmodel.”

De leerlingen gaan 1 dag per week naar school. Daarnaast werken ze 4 dagen bij een bedrijf in het Vechtdal. De leerlingen moeten solliciteren om aangenomen te worden. Daarbij hoort een selectieprocedure in de praktijk. Alle leerlingen volgen een basisopleiding waar ze de juiste service leren.

Bedrijven kunnen groeien en bloeien

De opleiding is niet alleen bedoeld voor jongeren, maar richt zich nadrukkelijk ook op mensen die van baan veranderen of opnieuw in de vrijetijdssector willen werken. Tijdens de opleiding zijn de leerlingen in dienst van de Vakschool. Vervolgens worden ze gedetacheerd bij de aangesloten bedrijven.

“Daar krijgen ze de kans zichzelf te ontwikkelen op de manier die bij hun carrièreperspectief past. Na het afronden van de opleiding kunnen ze hun carrière in de vrijetijdssector voortzetten bij een van de werkgevers in het Vechtdal. Zo behouden we talenten in de regio. En kunnen bedrijven in de vrijetijdssector groeien en bloeien. Dat is goed voor een vitale economie. Daar profiteren we allemaal van”, zegt Alwin te Rietstap.

Stichting 

Om de komst van de Vakschool 100% Gastvrij mogelijk te maken, hebben de werkgevers in het Vechtdal een stichting opgericht. Deze stichting geeft de opleiding verder vorm. Hiervoor werken de ondernemers samen met het Alfa-college. Ook ziet de stichting toe op de kwaliteit van het onderwijs en de aansluiting bij de praktijk en de behoefte van de werkgevers.

Vanaf de tweede helft van dit jaar werkt de stichting de leerlijnen verder uit. Dan start ook de werving van leerlingen. De eerste lichting leerlingen kan in september 2022 starten met de opleiding.

Actieplan werk en lokale Human Capital Agenda

Het plan voor de Vakschool 100% Gastvrij is een van de acties uit het Actieplan Werk dat de gemeente Hardenberg samen met werkgevers heeft gemaakt. Ook is het een onderdeel van de lokale Human Capital Agenda waar de gemeente Hardenberg aan werkt.

Beide plannen richten zich op het zorgen voor voldoende en goed opgeleid personeel. De gemeente Hardenberg heeft dit initiatief voor de Vakschool 100% Gastvrij met inzet van een kwartiermaker dan ook verder aangejaagd. 

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je belangstelling om de Vakschool 100% Gastvrij te gaan volgen? Neem dan contact op met kwartiermaker Bert Flierman: 06 516 944 23 of b.flierman@satori.nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

DwarsdoorSalland het nieuwe wandelplatform van een mooie streek

DwarsdoorSalland is een nieuw wandelplatform. Op de site staan acht wandelingen gepubliceerd, maar de makers achter de site geven aan dat dat nog maar...

Hardenberg is financieel gezond, ruimte voor nieuwe investeringen

Het college van B&W van Hardenberg biedt een sluitende begroting aan de gemeenteraad aan. Er is voldoende geld om te investeren. De begroting...

Waterschap maakt dijken winterklaar met inspectie

Om te controleren hoe de dijken de zomer zijn doorgekomen en waar herstelwerkzaamheden nodig zijn, start Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) vrijdag 1 oktober...

Asielzoekerscentrum AZC Hardenberg blijft tot maart 2026

Hardenberg - Het asielzoekerscentrum (azc) blijft tot maart 2026 in Hardenberg. De gemeente Hardenberg en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben hierover de...

Wethouders Koster en Paters openen cultuureducatie op bijzondere wijze

Vroomshoop - Vriendschap, fantasie, nieuwsgierigheid en verantwoordelijkheid. Dat waren de ingrediënten van de theatervoorstelling ‘Werktuig’ waarmee de cultuureducatie voor leerlingen van het basisonderwijs vanochtend...

Innofuture komt naar Hardenberg en laat techniek leven

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 november komt Innofuture, het grootste evenement voor techniek en innovatie, naar de Evenementenhal in Hardenberg. Op vrijdag openen...

Keurmerk Veilig Ondernemen voor alle bedrijventerreinen

Twenterand - De verschillende bedrijventerreinen in Twenterand hebben voor de vierde keer het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald. Dankzij goede samenwerking is de...

Ommen wapent zich tegen drugslabs in het buitengebied

Ommen - Elke dag worden op locaties in Nederland drugslaboratoria, chemicaliën of drugsafval aangetroffen. Vanwege de enorme impact op een buurt of bedrijf heeft...