Weststellingwerf – Gemeente Weststellingwerf wil de hoeveelheid restafval per inwoner flink verminderen. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor dat huishoudens op een andere manier gaan betalen voor het legen van de grijze afvalcontainer. Huishoudens betalen nu een vast bedrag voor de verwerking van het restafval. Het college van B&W wil dat huishoudens naast dit vaste bedrag, gaan betalen voor het aantal keer dat zij de grijze container laten legen. Het wordt dan belangrijker om afval goed te scheiden. Want hoe minder restafval, hoe minder vaak de grijze container geleegd hoeft te worden.
Waarom is dit nodig?
Door zoveel mogelijk afval te hergebruiken, besparen we nieuwe grondstoffen, energie en geld. Papier en bioafval kunnen worden hergebruikt als het in de juiste afvalbak wordt gedaan. Dit geldt ook voor plastic, metaal, drankenkartons, luiers en stofzuigerzakken die in de grijze container horen. Het meeste overige afval in de grijze container kan niet worden hergebruikt.
Dit afval wordt daarom verbrand. Dat is slecht voor het milieu en kost veel geld. Daarom is het belangrijk om afval goed te scheiden. Dit betekent bijvoorbeeld kranten, schriften en folders bij het oud papier. Groente, fruit en tuinafval hoort in de groene container. Vooral keukenafval wordt nu nog te vaak bij het restafval gedaan. Dat is zonde, want het kan daardoor niet worden hergebruikt. Als de groene container meer gebruikt wordt, hoeft de grijze container minder vaak geleegd te worden.
“Natuurlijk kunnen we de afvalstoffenheffing blijven verhogen, maar dat is niet eerlijk voor huishoudens die hun afval al goed scheiden. We willen andere inwoners juist aanmoedigen om dit ook te doen. Betalen voor het aantal keer dat je de grijze container laat legen, helpt hierbij. Ervaringen bij buurgemeenten laten namelijk zien dat huishoudens minder restafval aanbieden door deze maatregel. We willen voorkomen dat mensen die meer afval moeten aanbieden dan gemiddeld door bijvoorbeeld een aandoening of ziekte, in de problemen komen. Daarom nemen we voor deze mensen extra maatregelen. Daarnaast willen we het restafval verminderen door inwoners meer informatie te geven over afval scheiden, bijvoorbeeld met promotiecampagnes en schoolprojecten”, vertelt wethouder Mariska Rikkers.
Hoe werkt de nieuwe aanpak?
Een registratiesysteem op de afvalinzamelwagen legt vast hoe vaak een huishouden de grijze container laat legen. Op basis hiervan wordt een rekening gemaakt. In het najaar van 2021 wordt bekend wat het legen van de grijze container per keer gaat kosten. Voor een extra grijze container gaan huishoudens een toeslag betalen.
Waarom betalen per leging en niet per kilo?
De gemeente kan het betalen per leging redelijk snel regelen. Om huishoudens te laten betalen per kilo, moeten de containers worden gewogen. Daarvoor moeten er nieuwe containers worden gekocht en moeten de afvalinzamelwagens flink worden aangepast. Dat kost veel geld. De gemeente hoopt dat het betalen per leging voor veel minder restafval gaat zorgen. Als dat niet gebeurt, gaat de gemeente nadenken om huishoudens alsnog te laten betalen per kilo.
Wanneer neemt de gemeenteraad een besluit?
De gemeenteraad vergadert op 17 mei en 7 juni over het voorstel. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, dan gaat de nieuwe aanpak in het jaar 2022 in. Alle inwoners van Weststellingwerf ontvangen hier later dit jaar meer informatie over.