Vanaf 2026 verandert de afrekening voor het restafval in de gemeente Weststellingwerf. Inwoners betalen dan een vast tarief, per keer dat ze hun restafvalcontainer laten legen en per kilo restafval. Dit noemen we diftar+. De gemeente heeft besloten om maatregelen te nemen om bepaalde doelgroepen te compenseren.
”We weten dat diftar+ niet voor iedere inwoner goed werkt als we geen maatregelen nemen. Zo zijn er inwoners die door bepaalde omstandigheden extra afval hebben. Ook zijn er kwetsbare inwoners met een kleine portemonnee. We vinden het belangrijk om daar rekening mee te houden. Daarom nemen we verschillende (financiële) maatregelen die vanaf 2026 ingaan. Daarnaast gaan we afval scheiden stimuleren door vanaf 2025 gratis keukenbakjes uit te delen”, vertelt wethouder Heidi den Hartigh van de gemeente Weststellingwerf.
Kwijtschelding en lagere tarieven voor minima restafval
Op dit moment betalen kwetsbare inwoners met een laag inkomen geen afvalstoffenheffing. Ook vanaf 2026 hoeven deze inwoners het vaste tarief van de afvalstoffenheffing niet te betalen. Wel moeten ze de variabele kosten betalen: per leging en per kilo restafval. Zo worden ze gestimuleerd om hun afval (beter) te scheiden en profiteren ze ervan als ze dit goed doen. Om de gevolgen van de extra kosten te beperken, betalen kwetsbare inwoners maar een deel van het variabele tarief. De gemeenteraad bepaalt eind 2025 de tarieven bij het vaststellen van de afvalstoffenheffing.
Compensatie voor medisch- of incontinentieafval
Inwoners die vanwege medische redenen of incontinentie extra afval aanbieden, kunnen hier vaak niets aan doen. Daarom worden zij vanaf 2026 gecompenseerd met € 75,- per jaar op de afvalstoffenheffing. Ook kunnen ze, net zoals nu, een extra minicontainer aanvragen voor hun medische afval. De gemeente vergoedt de kosten voor de aanschaf hiervan.
Wasbare luiers
Wegwerpluiers zorgen voor extra restafval en dus voor extra kosten. De gemeente gaat kwetsbare inwoners met een laag inkomen hierin tegemoetkomen. Dat doen ze door 50 wasbare luierpakketten aan te bieden. Hiermee wordt de hoeveelheid restafval sterk verminderd en worden hogere kosten voorkomen.
Zwerfafval kosteloos in ondergrondse container of inleveren op afvalbrengstation
Een aantal inwoners in de gemeente gaat regelmatig op pad om zwerfafval op te ruimen. Daar is de gemeente erg blij mee. Het is niet eerlijk als deze inwoners extra kosten moeten betalen omdat ze zwerfafval aanbieden. Daarom komt er een schone buurtpas. Met deze pas kunnen zij zwerfafval gratis in een ondergrondse container in de buurt weggooien. Daarnaast blijft het mogelijk om, net zoals nu, zwerfafval kosteloos op het afvalbrengstation in te leveren.
Gratis keukenbakje
Een groot deel van het restafval bestaat nu nog uit etensresten. Een klein bakje op het aanrecht blijkt een goede manier te zijn om etensresten beter te scheiden en te voorkomen dat dit bij het restafval terecht komt. Om dit te stimuleren, gaat de gemeente eenmalig gratis keukenbakjes uitdelen aan alle geïnteresseerden.
Containerslot
Sommige inwoners maken zich zorgen dat andere mensen afval in hun container gaan doen. Om misbruik van andermans container te voorkomen, kan er een slot op de container geplaatst worden. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt echter dat dit weinig voorkomt. Inwoners die toch graag een containerslot willen, kunnen dit aanvragen bij Omrin. Inwoners moeten het containerslot wel zelf betalen.
Meer informatie
Meer informatie over de bovenstaande maatregelen maakt de gemeente in 2025 bekend via onder andere brieven, de gemeentelijke website, de Westwijzer en de afvalkrant. Daarin staat ook hoe inwoners zich kunnen aanmelden voor de compensatiemaatregelen.