14.3 C
De Bilt

Marktplein Oldemarkt krijgt flinke kwaliteitsimpuls

Oldemarkt – Een aantrekkelijke én groene ontmoetingsplek midden in het dorp. Dat moet het resultaat zijn van de fikse opknapbeurt van het Marktplein in Oldemarkt die van start is gegaan. Het stenen plein wordt daarbij omgetoverd tot een parkachtig verblijfsgebied voor bewoners en bezoekers. Daarnaast moet het plein plaats bieden aan evenementen, markten en dorpsactiviteiten. Onderdeel van de werkzaamheden is ook een grondige renovatie van de muziekkoepel.

Wethouder Melvin Smit haalde maandag 20 maart 2023 met een graafmachine de eerste straatstenen uit het plein en markeerde zo symbolisch de start van de werkzaamheden. ‘Dit is écht de verdienste van het dorp zelf. Zij kwamen met het idee en hebben het uitgewerkt. Hier ontstaat iets moois waar iedereen trots op kan zijn. Het geeft een flinke impuls aan de openbare ruimte in Oldemarkt.’

Marktplein Oldemarkt

Het Marktplein moet dynamischer, er moeten meer activiteiten komen en het plein moet een ontmoetingsplek zijn voor jong en oud. Onder andere die wensen kwamen uit het leefbaarheidsonderzoek dat in 2020 in Oldemarkt is gehouden. ‘Het moet een Marktplein worden door iedereen en voor iedereen’, aldus Jurgen Raafs voorzitter van Plaatselijk Belang Oldemarkt.  

Om aan alle wensen te voldoen, is een ontwerp gemaakt. Hierin heeft méér groen een prominente plek gekregen. ‘Niet alleen mooi om te zien, het zorgt ook voor minder wateroverlast bij regenbuien en verkoeling op hete zomerdagen’, aldus wethouder Melvin Smit. Daarnaast wordt onder meer de vloer van de muziekkoepel vernieuwd, komen er nieuwe zitbanken in het groen, wordt een watertappunt aangelegd en de verlichting rondom de Hervormde Kerk vernieuwd. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden op het Marktplein in de tweede week van mei, voor de jaarlijkse Lambertusmarkt, afgerond.

De herinrichting van het Marktplein wordt onder meer mogelijk gemaakt door een eigen bijdrage van Plaatselijk Belang Oldemarkt, subsidie uit de gemeentelijke regeling ‘Inwonersinitatieven zijn goud waard’ en een LEADER-bijdrage (een Europees subsidieprogramma voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio