10 C
De Bilt

Bedrijfspand Marktstraat en woning De Ruiterstraat dicht na drugsvondst

Helmond – Op 2 augustus sloot burgemeester Blanksma van Helmond een bedrijfspand aan de Marktstraat voor zes maanden en een woning aan de De Ruiterstraat voor vier maanden. In het bedrijfspand trof de politie softdrugs aan en in de woning vond de politie harddrugs. De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het ondernemers- en leefklimaat.

Bevindingen bedrijfspand en woning

De politie rapporteerde haar bevindingen aan de burgemeester van Helmond. Op basis van de feiten en omstandigheden besloot de burgemeester tot de tijdelijke sluiting. Er zijn geen bijzondere omstandigheden om af te zien van tijdelijke sluiting.

Samenwerken tegen druggerelateerde criminaliteit

De politie, gemeente, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en andere diensten werken samen aan een veilige en leefbare binnenstad. De grootschalige aanpak tegen druggerelateerde criminaliteit en ondermijning is daar onderdeel van. De politie stelde op 17 juni 2021 een onderzoek in bij het bedrijfspand met bijbehorende erven aan de Marktstraat.

Zij trof bij het doorzoeken daarvan een handelshoeveelheid softdrugs aan van 49,69 gram. Op 7 juni 2021 stelde de politie een onderzoek in bij de woning aan de De Ruiterstraat. Hier trof de politie een aantal grammen cocaïne en een aantal grammen cocaïne met cafeïne aan. Daarnaast werden hier goederen en stoffen aangetroffen die gerelateerd kunnen worden en wijzen op het vervaardigen van amfetamine.

(Anoniem) melden van verdachte zaken helpt

Meldingen van ondernemers en inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Ondernemers en inwoners die verdachte situaties zien of het vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar ondernemers en inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.

Damoclesbeleid

De burgemeester is bevoegd bestuursdwang toe te passen wanneer in woningen, een bedrijfspand, of lokalen (dan wel in of bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Dat betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken.

Dat komt voort uit de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2019’ (Damoclesbeleid). De beleidsregel kwam tot stand met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio