Hilversum – Bantambrug is de naam van de nieuwe brug op de Oude Meentweg – op de grens van Hilversum en ’s Graveland – die vandaag officieel is geopend. De naam van de brug verwijst naar de nabijgelegen buitenplaats Bantam. Er is een keuze gemaakt uit meer dan 40 inzendingen die binnenkwamen na een oproep aan inwoners om een naam te bedenken voor deze brug die voorheen naamloos was. Bij de opening kreeg de bedenker van de naam, Frank Scheers, bloemen uit handen van Arno Scheepers, wethouder openbare ruimte.
Bantambrug
De brug ligt op de route vanaf Hilversum tussen de Boslaan en de Spanderslaan, net voorbij beeldentuin De Zanderij. De vorige brug dateerde uit 1984 en was aan het eind van zijn levensduur. De brug rust op een nieuwe ondersteuning, maar is ontworpen in lijn met de vorige brug. De nieuwe brug is een stalen brug met één overspanning in plaats van drie, een zogenaamde Thorcabrug en moet circa 60 jaar meegaan. Er gaat veel recreatieverkeer overheen, van wandelaars tot mountainbikers. Ook is de brug een veelgebruikte fietsroute voor woon- werk- en schoolverkeer. Daarnaast wordt de brug ook door zwaarder verkeer gebruikt.
Omringd door historische buitenplaatsen
Scheepers: “De brug staat op een bijzondere en prachtige plek omringd door historische buitenplaatsen en midden in de natuur, vlakbij de buitenplaats Bantam. De brug symboliseert de verbinding naar dit prachtige landgoed, dat veel Hilversummers goed kennen.” Scheers: “Het is maar een korte brug, dus het moest niet een te lange naam worden. Bantam is het verlengde van de Oude Meentweg, daarom vond ik het goed in het geheel passen. Daarnaast klinkt het ook mooi, Bantambrug.”
Bantam is één van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Hier liggen kronkelige paadjes en statige lanen, en de heuvels en vijvers van destijds zijn er nog steeds. Bij de nieuwe brug bevinden zich ook andere buitenplaatsen, zoals Hilverbeek.
Historische plek
Op de plek van de brug was vroeger een zanderij waar zandafgravingen plaatsvonden. Dat gebeurde vroeger handmatig met schop en kruiwagen. Het zand werd per boot naar Amsterdam vervoerd en werd onder andere als ballast gebruikt in de VOC-schepen, maar ook als metselzand.
De Oude Meentweg was tot circa 1864 een zandpad dat loopt tot aan de Hilversumse Meent. Boeren (erfgooiers) uit Hilversum namen het pad om hun schaarrecht uit te oefenen op de Meent. Het pad is na de Tweede Wereldoorlog geasfalteerd.